| Sajtos rakott csirkemell
A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. Egy mély hőálló tálat kivajazok. A csirkemelleket először lisztben, majd felvert tojásban és reszelt sajtban forgatom meg, és a tálba lerakom.
A maradék tojást és sajtot a tejföllel, sóval, borssal összekeverem, és ráöntöm a húsok tetejére. Megrázogatom, megütögetem az edényt, hogy közé is menjen a masszából. Tetejét lezárom és 200-210 °C-os sütőben, a csirke mennyiségétől (vastagságától függően ) kb. 1 óráig sütöm. A vége felé leveszem a tetejét és megpirítom. Hagyom hűlni minimum fél órát, mert azonnal nem lehet szépen szeletelni.
Megjegyzés: az a lényeg, hogy több rétegű legyen a hús. Ha kisebb mennyiségben készítem, akkor kicsi edényt használok, mert a végén úgy kell szeletelni, mint a tortát. Sütöttem már őzgerinc formában is, amikor hidegtálra készült. Mire kihűl, a tojásos sajt teljesen összefogja a húsrétegeket, ezért elég vékonyan lehet szeletelni. Ezért is kell hosszabb ideig pihentetni szeletelés előtt, mert forrón még könnyen szétesik Hidegen is nagyon finom.
| |
Azért nem írtam pontos mennyiséget, mert itt nem kell pontosan méregetni, ahogy a rántott húsnál sem írom, hogy a panírhoz pl. kell 2 rojás, 20 dkg zsemlemorzsa. Amennyit felvesz. Van, amikor még kell plusz tojást feltörnöm hozzá, meg reszelni sajtot. A lényeg, hogy ha csak egy csirkemellből készítesz, akkor olyan kis edénybe rakd le, hogy mindenképpen több rétegű legyen.