Aliz konyhája - minden recepthez fázisfotók
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Hobbi
     
Konyha
     
Receptek/1199
     
Ételfotók

Előételek
Levesek

Húsételek

Feltétek

Köretek

Hideg konyha, saláták

Tészták

Sós vendégvárók

Édességek

Egyszerű ételek

Halak

Egyebek

Kelt tészták,kenyerek

Tortaképek

     
90 napos diéta
     
Olavasóim receptjei

Receptek

     
Értesítés új receptről
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
TOP 100

100 receptajánlat (a 1100-ból), hogy megkönnyítsem a választást.

    ÉDESSÉGEK


Almahabos süti Aliz módra


Banános süti


Banános élvezet


Csokis meggyel töltött háromszögek


Diós csokoládészelet

 
Emeletes élvezet

 

Epres-zseléhabos sütemény

Tálalva.
Flambírozott banán vaníliaszósszal


Habos túrós pite

Kijevi krémes


Krémes meglepetés


Kókuszos almás


Különleges meggyes pite

Lehetetlen pite

 
Mennyei eledel


Méteres kalács

Narancsos kocka


Négerkocka szomszéd módra


Osztrák pikáns "tiramisu"

 
Őszibarackos rétes


Rakott palacsinta 


Részeges és túrós barát 

Rumos szilvás sütemény

Sárgabarack torta


Serpenyős rétes

 
Stracciatella


Sültfagylatos gofri

 
Sült túrógombóc

Tarka koh


Túróbundában sült banán


Túrókrémes tölcsérek


Túrós-kakaós kevert


Túrós-krémes pite


Túróval töltött zsemle


Verdens beste


Ferdinánd kalács

  SÓS VENDÉGVÁRÓK


Ági féle sajtos ropogós


 Káposztás virsli tésztában


Részeges pogácsa

 
Sajtkrémmel töltött pogácsa

 
Sajtos pogácsa


Sajtos pogácsa (rúd)


Sajtos-sonkás tekercs

 
Sonkás-sajtos rétes


Sós-omlós sütemény

    LEVESEK

 
Darálthúsos paradicsomleves


Dupla hagymás leves

 
Édes sütőtökleves


Gyümölcsleves túrós galuskával

 
Kantoni rizsleves curryvel

 
Káposztás bableves


Metélőhagymás kukorica krémleves

 
Norvég királyi leves

 
Rumos-mazsolás gesztenyeleves

 
Tárkonyos raguleves


Túrógombóc leves 

 HÚSÉTELEK, FELTÉTEK


Csirkecsíkok fűszeres tésztában


Fokhagymás csirkeragu


Fokhagymás sült lapocka


Fűszeres túróval töltött csirkemell

 
Hentesborda


Kókuszos csirke


Különleges töltött borda


Marhapörkölt vadász módra

Mogyorós rizzsel és mogyorókrémszósszal tálalom a húsdarabkákat.
Mogyorókrémes csirke


Paradicsomos káposzta húsgombóccal


Pilisi ragu


Rántott fagyasztott vagdalt


Rozmaringos-narancsos csirke

Tejszínes halragu leveles tésztában


Sajtos rakott csirkemell

 
Tanduri csirke


Tepsis diós hús


Vajpuha marhaszelet


Rántott tojás


Sajttekercs rántva


Tojásos rétes

 

  KÖRETEK


Fokhagymás, sajtos krumplipüré


Mandulás burgonyagolyó


Mogyorós burgonyapüré


Mustáros-hagymás krumpli

 
Palaó rizs


Resztelt krumpli


Rozmaringos krumpli


Tepsis burgonyalepény

Párolt rizzsel összekeverem és együtt pirítom.
Zöldséges-mogyorós rizs

         VEGYES


Csirke vajas tésztában

Meleg töltött tojás


Kukoricás chilis babsaláta


Mogyorós burgonyasaláta


Citromfüves rántott afrikai harcsafilé


Tejszines halfilé 


Csirkés-zöldséges tészta

 

Júhtúrós sztrapacska


Tojásos nokedli gazdagon

 

Hagymás rakott tojás

 

 

Tejfölös újkrumpli


Francia pirítós


Klubszendvics


Sajtos-tojásos pirítós

Sütőben megsütöm. 

Sonkás-sajtos tojás csészében

 

 

Töltött bundás kenyér

     
Torták

 

Anyáknapi torta

Cicitorta

 Karácsonyi torta 2010

Szülinapi torta II.

Málnazselés csokitorta

Tojáslikőrös autós torta

Trüffelkrémes patchwork torta

Valentin napi puncstorta

     
Svéd húsgombóc

Az egyik kedvenc ételünk a Svéd húsgombóc. Ha az IKEÁ-ban járunk, nem szoktuk kihagyni. Most itthon is kipróbáltam, mivel kaptam egy nagyon jó receptet Rétfalvi Krisztinától, aki nagyon régóta él Svédországban, és már máskor is adott hasznos tanácsot a honlapomon. Mivel nagyon részletesen és érthetően leírta nekem a receptet, így bemásolom az ő leírását, ahogy elküldte, én csak a megjegyzéseimmel egészítem ki. A végeredmény egyszerűen csodálatos volt, és a hosszú leírás ellenére igazán nem tartott sokáig az elkészítése.

 

Svéd húsgombóc/ Köttbullar   

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:

1 kg darált sertéshús, 23% zsirtartalmu
1 db baguette ( megfelel 2 db zsemlének)
1 db vöröshagyma ( kb. 5-10 dkg )
1 db fokhagyma
1 tsk vegeta
1-(2 ) tsk só ( izlés szerint) (ebből én többet tettem bele)
1 dl burgonya liszt (burgonyakeményítőt kaptam csak)
1.5 dl hideg víz
2-3 egész tojás (2 nagy tojást tettem bele)
kb 0.5 tsk finomra darált fekete bors ( ízlés szerint )
margarin a sütéshez

A  húst egy mély tálba teszed. A baguettet vízbe téve megáztatod, jól kinyomod belőle a vizet és a húshoz teszed. A hagymát megtisztítod,  apróra vágod és egy kevés margarinon halvány rózsaszínűre pirítod, kihűlve a húshoz teszed. A fokhagymát kétszer fokhagyma nyomón áttöröd, vagy nagyon finomra le-kaparva a fentiekhez teszed.
Én lereszeltem, de egy kicsivel több fokhagymát tettem bele.
A burgonyalisztet elkevered a hideg vízzel és ráöntöd ezt is a húsra.
Hozzáteszed a tojásokat, a  vegetát, a sót, és a borsot.
  
Jól összedolgozod, hogy egy rugalmas masszát kapj. (Ne olyan soká hogy szálas, szívós vagy kemény legyen.) Nedves kézzel kb. 4 cm átmérőjű kis gombócokat gurítasz és vízzel öblített tálcára teszed. Ha mind kész, akkor kezded a sütést. A megolvasztott forró margarinban közepes melegen állandó rázogatás közben sütöd ki a húsgombócokat. Egyszerre csak annyit, hogy a serpenyőben vagy a lábasban tudjanak gurulni. Így lesznek szép gömbölyűek és pirosak körös-körül.

3 részletben sütöttem ki a gombócokat, de nem lettek tökéletesek, mert nem teljesen gömbölyűek, ellenben jól átsültek így is.
  
Szalvétára szeded, majd főtt burgonyával és barna mártással, vagy burgonyapürével tálalod. Itt elmaradhatatlan hozzá a vörös áfonyabefőtt. Ez így originál. Talán azt is tudtok az IKEA-ban venni ( Svédül: LINGONSYLT )

Mivel nem jártunk mostanában az IKEA-ban, így magam készítettem, mégpedig előző nap beáztattam egy csomag aszalt vörösáfonyát, majd annyi áztatóvízben, amennyi ellepte, feltettem főni. A levét a maradék áztatóvízzel pótoltam. Mire megpuhult csak egy kevés lé maradt az alján. Ekkor 3-4 evőkanál áfonyalekvárt kevertem hozzá, összeforraltam és majdnem olyan lett, mint amilyet az IKEA-ban is adnak mellé. Benne voltak a bogyódarabok, és annyira nem volt édes, mintha csak lekvárral készítettem volna.
 
A barna mártást nagyon könnyű elkészíteni. Talán tíz perc. Előre is el lehet készíteni, és le is lehet fagyasztani ha sokat készítenél egyszerre.
Nem tudom, azért meg kérdezem. Lehet kapni Collorit szóját? A Collorit szója az amivel a barna mártást színezik. Annak különösebben nincs íze, mivel csak pár csepp kell belőle. Talán kicsit kesernyés és picit sós, mint a hússütés utáni lebarnult rozsda, ami kicsi vízzel feloldva/ felforralva helyettesítheti a collorit szóját. Az eredmény nem ugyan az, de az íze közel van. A színe kicsit világosabb lesz, és oda kell figyelni a sóval, esetleg tejszínnel lehet korrigálni. Ha úgy gondolod, próbáld meg ezt a barnamártást.

Barnamártás  / 4 személyre
 
3 evőkanál margarin
3 evőkanál búzaliszt
4 dl sötét marhahúsleves,  / lehet vízből és húsleves kockából is, vagy 4 dl 3% tej  és vegeta ízlés szerint  én így szoktam legtöbbször /
darált fekete bors,
pár csepp Collorit szója (helyette Heinz szójaszószt használtam)
egy csipet cukor
1 dl tejszin
( só )

A margarint olvaszd fel egy vastag aljú/fenekű edényben ( ha lehet ne rozsda mentes legyen, az hamar odakapja a lisztet. Én alumíniumban szoktam készíteni). Én egy nagyon jó minőségű teflonos vokserpenyőben készítettem, mert nem tapad és könnyű benne rázogatni a magas fala miatt.
Mikor megszűnik a habzás, hozzáteszed a lisztet és azt habzásig kevered egy spirál habverővel, vagy amikor látod, hogy a liszt kifehéredik. Akkor állandóan  keverve felöntöd a hideg húslével, a mártás csomómentes és sima kell, hogy legyen. Mérsékelt melegen állandóan kevergetve tedd hozzá a tejszínt (kóstold meg, és az után tedd hozzá az ízesítőket. Főzd a mártást forrástól számítva ca. 5-6 percig.
Ezt a mártást használhatod aztán sült marha vagy sertéshúshoz is. Még finomabb a sültekhez, ha egy doboz konzerv gombát megpirítasz kicsi margarinon  és azt a kész mártáshoz adod. Gombát a gyerekek miatt kihagytam, mert nem szeretik.

Az eredmény nagyon finom lett, nem is gondoltam volna. Pont a barnaszósz miatt nem álltam neki eddig az elkészítésének. Sajnálom, hogy kihagytam belőle azt a Húsvarázs fűszerkeveréket, ami már akkor eszembe jutott, amikor először elolvastam a receptet, és az utóbbi időben gyakran használok és ajánlgatom mindenkinek. Ez egy sötétbarna, erőteljes hús ízű granulátum, ami nem csak az ízén, de a színén is javított volna, bár nélküle is nagyon finom lett.

Köszönöm Krisztinának a receptet!:)

 
Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Idézett hozzászólás:

Szia Alíz! Így még nem csináltam a svéd húsgolyót...én zsemlemorzsát teszem ez összekevert tojásos tejszínbe..és én vegyes húst használok..fele marha fele sertés..És fűszerként egy jó csipetnyi szegfűborsot is teszek bele..sokkal finomabb tőle...Szerintem legalábbis..Az IKEA_ba a kezdetektől járok és mindig is imádtam ezt az ételt..de akkoriban még összetört és cukrozott ribizlivel adták ami nekem azóta is a kedvencem..sokkal jobban szeretem mint az áfonya lekvárt :)

Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
4 hozzászólás
2010.08.31. 23:29
Aliz

Ila!

Ha kapok valakitől egy kipróbált receptet, igyekszem először úgy elkészíteni, ahogy leírta, aztán ha valami nem tetszik, később módosítok rajta. Ez a recept nagyon bejött, de köszönöm a megjegyzésedet, legközelebb úgy is kipróbálom.:)

2010.08.27. 06:36
ILA

Szia Alíz! Így még nem csináltam a svéd húsgolyót...én zsemlemorzsát teszem ez összekevert tojásos tejszínbe..és én vegyes húst használok..fele marha fele sertés..És fűszerként egy jó csipetnyi szegfűborsot is teszek bele..sokkal finomabb tőle...Szerintem legalábbis..Az IKEA_ba a kezdetektől járok és mindig is imádtam ezt az ételt..de akkoriban még összetört és cukrozott ribizlivel adták ami nekem azóta is a kedvencem..sokkal jobban szeretem mint az áfonya lekvárt :)

2010.04.06. 20:22
Aliz

Andi! Én se bagettet tettem hozzá, hanem zsömlét., de szerettem volna úgy közreadni a receptet, ahogy kaptam. Szerintem is nagyon finom, ez Krisztina érdeme.:) Köszönöm a visszajelzést.:)

2010.04.04. 08:01
Andi

Szia!

Mi imádjuk ezt és tegnap meg is csináltam:-)

Annyit változtattam,hogy nem bagettet tettem hanem burgonyapüréport.

Volt itthon az Ikwában kapható barnaszósz porom mindig veszek:-) és azt készítettem el tejjel és tejszínnel.

Nagyon nagyon finom volt:-)

     
óra
     

Névnapi idézetek küldése...

     

Xukor (nyírfacukor) az egészséges édesítő.
Rendelés 10 %-os kedvezménnyel!

 

     
weblapfordító
     
Számláló
Indulás: 2006-09-23
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Kedvenc linkek
     

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre