Aliz konyhája - minden recepthez fázisfotók
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Hobbi
     
Konyha
     
Receptek/1199
     
Ételfotók

Előételek
Levesek

Húsételek

Feltétek

Köretek

Hideg konyha, saláták

Tészták

Sós vendégvárók

Édességek

Egyszerű ételek

Halak

Egyebek

Kelt tészták,kenyerek

Tortaképek

     
90 napos diéta
     
Olavasóim receptjei

Receptek

     
Értesítés új receptről
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
TOP 100

100 receptajánlat (a 1100-ból), hogy megkönnyítsem a választást.

    ÉDESSÉGEK


Almahabos süti Aliz módra


Banános süti


Banános élvezet


Csokis meggyel töltött háromszögek


Diós csokoládészelet

 
Emeletes élvezet

 

Epres-zseléhabos sütemény

Tálalva.
Flambírozott banán vaníliaszósszal


Habos túrós pite

Kijevi krémes


Krémes meglepetés


Kókuszos almás


Különleges meggyes pite

Lehetetlen pite

 
Mennyei eledel


Méteres kalács

Narancsos kocka


Négerkocka szomszéd módra


Osztrák pikáns "tiramisu"

 
Őszibarackos rétes


Rakott palacsinta 


Részeges és túrós barát 

Rumos szilvás sütemény

Sárgabarack torta


Serpenyős rétes

 
Stracciatella


Sültfagylatos gofri

 
Sült túrógombóc

Tarka koh


Túróbundában sült banán


Túrókrémes tölcsérek


Túrós-kakaós kevert


Túrós-krémes pite


Túróval töltött zsemle


Verdens beste


Ferdinánd kalács

  SÓS VENDÉGVÁRÓK


Ági féle sajtos ropogós


 Káposztás virsli tésztában


Részeges pogácsa

 
Sajtkrémmel töltött pogácsa

 
Sajtos pogácsa


Sajtos pogácsa (rúd)


Sajtos-sonkás tekercs

 
Sonkás-sajtos rétes


Sós-omlós sütemény

    LEVESEK

 
Darálthúsos paradicsomleves


Dupla hagymás leves

 
Édes sütőtökleves


Gyümölcsleves túrós galuskával

 
Kantoni rizsleves curryvel

 
Káposztás bableves


Metélőhagymás kukorica krémleves

 
Norvég királyi leves

 
Rumos-mazsolás gesztenyeleves

 
Tárkonyos raguleves


Túrógombóc leves 

 HÚSÉTELEK, FELTÉTEK


Csirkecsíkok fűszeres tésztában


Fokhagymás csirkeragu


Fokhagymás sült lapocka


Fűszeres túróval töltött csirkemell

 
Hentesborda


Kókuszos csirke


Különleges töltött borda


Marhapörkölt vadász módra

Mogyorós rizzsel és mogyorókrémszósszal tálalom a húsdarabkákat.
Mogyorókrémes csirke


Paradicsomos káposzta húsgombóccal


Pilisi ragu


Rántott fagyasztott vagdalt


Rozmaringos-narancsos csirke

Tejszínes halragu leveles tésztában


Sajtos rakott csirkemell

 
Tanduri csirke


Tepsis diós hús


Vajpuha marhaszelet


Rántott tojás


Sajttekercs rántva


Tojásos rétes

 

  KÖRETEK


Fokhagymás, sajtos krumplipüré


Mandulás burgonyagolyó


Mogyorós burgonyapüré


Mustáros-hagymás krumpli

 
Palaó rizs


Resztelt krumpli


Rozmaringos krumpli


Tepsis burgonyalepény

Párolt rizzsel összekeverem és együtt pirítom.
Zöldséges-mogyorós rizs

         VEGYES


Csirke vajas tésztában

Meleg töltött tojás


Kukoricás chilis babsaláta


Mogyorós burgonyasaláta


Citromfüves rántott afrikai harcsafilé


Tejszines halfilé 


Csirkés-zöldséges tészta

 

Júhtúrós sztrapacska


Tojásos nokedli gazdagon

 

Hagymás rakott tojás

 

 

Tejfölös újkrumpli


Francia pirítós


Klubszendvics


Sajtos-tojásos pirítós

Sütőben megsütöm. 

Sonkás-sajtos tojás csészében

 

 

Töltött bundás kenyér

     
Torták

 

Anyáknapi torta

Cicitorta

 Karácsonyi torta 2010

Szülinapi torta II.

Málnazselés csokitorta

Tojáslikőrös autós torta

Trüffelkrémes patchwork torta

Valentin napi puncstorta

     
Somlói galuska

  Somlói galuska

Hozzávalók:

A piskótához:

8 db tojás

20 dkg liszt

20 dkg cukor

5 dkg darált dió

1 evőkanál kakaó

A krémhez:

4 tojássárgája

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás pudingpor

1 liter tej

1 evőkanál kakaó

10 dkg dió

Az öntethez:

0,5 dl rum (vagy 1 rumaroma)

1,5 dl víz

2-3 evőkanál cukor

A csokoládé öntethez:

1 tojás

2 dl tej

2 púpos evőkanál kakaópor

3 púpos evőkanál cukor

5 dkg vaj

5 dkg keserűcsoki

 habtejszín

A tojások sárgáját elektromos habverővel fehéredésig keverem a cukorral. Apránként hozzáadom a lisztet, és lazán beleforgatom a tojások fehérjét.
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, és a piskóta harmadát a tepsi harmadába simítom. A maradék egyik felébe belekeverem a darált diót, a másikba a kakaóport, amit 1-2 evőkanál vízzel elkeverek. Ezeket is a tepsibe simítom és 180 °C-os sütőben megsütöm.
Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. A pudingport a tojások sárgájával és egy kevés tejjel elkeverem. Közben a tejet felforralom a cukorral, hozzáöntöm a pudingos tejet és kevergetve sűrűre főzöm.
A tűzről levéve ezt is 3 részre osztom. Az első harmadába vaníliás cukrot keverek, a másodikba darált diót és a fele megmosott mazsolát. A maradékba szórom a kakaóport, és belekeverem a maradék mazsolát.
Az öntethez a rumot vagy a rumaromát a cukorral együtt a vízhez adom, és addig kevergetem, míg a cukor teljesen feloldódik.
Egy mélyebb tálba rétegezem a 3 féle piskótát a 3 féle krémmel, miközben locsolgatom a rumos (vagy rumaromás öntettel.) Fóliával lefedve tálalásig a hűtőbe teszem. Általában előző nap készítem el.
A csoki öntethez a tojást, a cukrot és a kakaóport összekeverem és hozzáöntöm a tejet. A vajat is hozzáadva sűrűre főzöm, majd annyi tejszínnel hígítom, hogy mártás sűrűségű legyen.
Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatok a piskótából, csoki öntettel meglocsolom és tejszínhabbal díszítem.
Megjegyzés: mivel a társaságban voltak, akik még kocsiba ültek, így két edényben készítettem el, az egyikhez rumos öntetet, a másikhoz rumaromás öntetet használtam a piskóták locsolására.

Forrás: kis változtatással az Ildike oldalán lévő recept szerint készítettem

 

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Idézett hozzászólás:

Kedves Aliz !

Köszönjük a receptet, én tegnap elkészítettem de sajnos nem hasonlított az íze a somlóira, édességnek elég finom, csak egy kicsit émelygős lett és nehéz, a piskóta nem nőtt meg, hisz nem tett bele sütőport sem, meg semmilyen zsiradékot, sem vaj, sem margarin sem olaj...ezért lett másoknak is száraz. Meg egy kis citromreszelék is jobb ízt adott volna  neki.

A fő probléma ott van, hogy nem jegyezte meg , hogy piskótakészítésnél a tojásfehérjéket FEL KELL KEMÉNY HABBÁ VERNI, én tudtam, de lehet hogy fiatal kezdők ezt nem tudják.. lehet, hogy ez is nagy gond a szárazra készült piskótáknál...

A csokikrémbe nem értem miért tettünk tojást...?

Meg a mazsolát sem ártana beáztatni egy kis tejes rumba egy órára...

Nekem a vendégeim nagy része külföldi volt és hál Istennek nem ismerték az eredeti somlóit... de mindenkinek ízlett...

Tisztelettel Rozália

Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
11 hozzászólás
2013.05.26. 08:51
maricabor

Kedves Alíz.

Elészítettem a somlói galuskát most gyereknapra. Nagyon finom. Nekem egyedül a diós krémmel volt gondom, ugyanis, miután elészítettem a krémet, háromfelé osztottam, összekevertem a különböző hozzávalókat, (ezt még forrón) a diós nem dermedt meg, hanem ha lehet mégy folyósabb lett. Én ebben kérek segítséget, hogy miért. Egyébként ráöntötten a piskótára, és mára megdermedt. A piskóta helyett én egy olajos változatot csináltam meg. Egyébként nagyon finom, macerás, de megéri.

2012.07.25. 10:51
Aliz

Kedves Rozália!

Nem vagyok sértődős, mindenki véleményét elfogadom, legfeljebb nem értek vele egyet, és akkor ezt meg is mondom/írom. Szerintem ez a változat jobb, mint a legtöbb cukrászadai somlói, volt szerencsém több helyen is megkóstolni, mert nagyon szeretjük. A csokiöntet meg kimondottan jó ehhez, mivel nincs benne semmi pudingpor vagy liszt, nem is lehet pudingszerű. Egyetlen tojás sűríti a szószt, meg a kakaópor. Valóban finomabb lenne csak csokival és tejszínnel készíteni az öntetet, de ez megfizethetőbb (közel a felébe kerül), és így többen szánják rá magukat, hogy elkészítsék így, és annyival nem rosszabb. Ha túl sűrűnek találja valaki, ízlés szerint higíthatja. Sokkal több szerényebb jövedelmű olvassa a receptjeimet, mit olyan, akinek nem számít mennyibe kerülnek a hozzávalók.

Ha a piskóta kemény, akkor nem lehetett elég habos a massza.

NEM forralom fel a rumos öntetet (ilyet nem írtam), csak kevergetéssel feloldom benne a cukrot. Teljesen felesleges lenne a drága rumot felforralni, hogy ne legyen benne alkohol, amikor vannak jó rumaromák, hiszen a rum íze a lényeg annak, aki nem ihat, mert vezet, vasgy kisgyerek, aki meg nem, az nyugodtan megeheti az alkoholos változatot, mert azért az egy fokkal jobb.

Ha már ennyi időt szán a recept boncolgatására, akkor nem ártana előtte alaposabban elolvasni.:)

2012.07.22. 11:44
Rozália Rövid

Kedves Aliz !

Köszönöm válaszát és remélem nem bántottam meg , én sajnos nem tudtam előző nap elkészíteni, így maradt a mazsolabeáztatás, nagyon finom volt így az Ön recptje szerint, csak ismétlem, én mikor cukrászdába ettem somlóit, jó régen, mert külföldön élek, teljesen más ízre emlékszem...Ami a képet illeti láttam, csak amikor sütök szinte csak a leírásra és hozzávalókra koncentrálok és nem nézem a képeket. 

A sütőport meg azért gondoltam, hogy beleteszem, mert féltem , hogy bem nő meg és kemény marad, így is vékony és keményes maradt...biztos valamit én rontottam el...

A csokiöntet egy sűrű csokipudingra emlékeztett...az nekem tényleg nem jött össze...

A rummal kapcsolatban, meg lehet, hogy megint én tévedek, Ön azt írta, hogy a vedégek akik kocsival jöttek nem kaptak a rumos öntetből, de ha felforralom vízzel, ahogy Ön írja, szerintem az alkohol elpárolog, vagy tévedek? Ebben az esetben még a gyerekek is ehetnek belőle nyudodtan...

Köszönettel Rozália

2012.07.12. 16:01
Aliz

Kedves Rozália!

A piskótának nem attól kell megnőnie, hogy sütőpor van benne, hanem attól, hogy jól fel van verve a fehérjehab, és sikerül úgy beleforgatni a lisztet és a tojássárgáját (ebben a receptben még külön az is nagyon habosra van keverve), hogy az ne törjön össze. Így süléskor a benne lévő levegő miatt nő meg a tészta, és nem a sütőportól. (Nagymamám olyan piskótákat sütött évtizedeken át, hogy majd elszálltak, és SOHA nem tett bele sütőport.. Zsiradékot meg soha nem rakunk az alappiskótába, kivéve, ha vajas vagy olajos piskótát készítünk, de ez nem az. Mivel locsolgatni kell a rumos öntettel, és még krém is kerül bele, így el se tudom képzelni, hogy száraz lehet. Nekem nem lett az. Inkább arra kell vigyázni, hogy ne ázzon el nagyon. Valóban kimaradt a leírásból, hogy a tojások fehérjét felverem, de mentségemre legyen mondva, hogy ha valaki megnézi a fázisfotókat, az egyértelműen látja, hogy habot keverek a masszába, és nem a nyúlós tojásfehérjét, és ehhez nem kell sokéves háziasszonyi gyakorlat sem. Kattintson csak a 4. képre! A csokikrémbe azért tettem tojást, mert a receptben, ami alapján készítettem, ez volt, de meg kell jegyeznem, hogy sokkal finomabb is lesz a krém így, mint csak pudingporosan.

Ami a mazsolát illeti, mivel mindig előző nap készítem, így bőven van ideje megszívni magát a krémben, külön áztatás nélkül is.

Sok recept szerint készítettem már somlói galuskát, ez az egyik, nekünk ízlett, és pont jó lett az állaga. További reklamáció esetén forduljon a forrásként megemlített Ildikéhez, hiszen a recept tőle származik.

Üdv.

Aliz

2012.07.12. 12:44
Rozália Rövid

Kedves Aliz !

Köszönjük a receptet, én tegnap elkészítettem de sajnos nem hasonlított az íze a somlóira, édességnek elég finom, csak egy kicsit émelygős lett és nehéz, a piskóta nem nőtt meg, hisz nem tett bele sütőport sem, meg semmilyen zsiradékot, sem vaj, sem margarin sem olaj...ezért lett másoknak is száraz. Meg egy kis citromreszelék is jobb ízt adott volna  neki.

A fő probléma ott van, hogy nem jegyezte meg , hogy piskótakészítésnél a tojásfehérjéket FEL KELL KEMÉNY HABBÁ VERNI, én tudtam, de lehet hogy fiatal kezdők ezt nem tudják.. lehet, hogy ez is nagy gond a szárazra készült piskótáknál...

A csokikrémbe nem értem miért tettünk tojást...?

Meg a mazsolát sem ártana beáztatni egy kis tejes rumba egy órára...

Nekem a vendégeim nagy része külföldi volt és hál Istennek nem ismerték az eredeti somlóit... de mindenkinek ízlett...

Tisztelettel Rozália

2012.03.24. 10:32
Aliz

Panda!
Köszönöm az ötletet. . A mazsola és a darabolt dió itt a krémbe kerül, és nem külön rétegezve.:)

2012.03.23. 15:40
Panda

Nagyon finom a recept, esetleg ha kiegészíthetném egy kis aprósággal: én az öntethez reszelek citrom és narancshéjat ill. mazsolát is teszek bele.

A rétegezésnél darabolt dióval megszórom.

2011.01.25. 13:40
Aliz

Tulipan_9!
Nem tudom. Nekem ennyi krémtől és locsolóöntettől jó állagú lesz, de száraz biztos nem. Az se jó, ha elázik. Ha túl száraz a piskóta, akkor lehet több öntettel locsolni, vagy a krémet 1-2 dl tejjel hígabbra főzni.:)

2011.01.24. 12:13
tulipan_9

Szia!

Nekem sajnos a piskóták egy napi állást követően sem puhultak meg. Mit ronthattam el?

Betti

2011.01.13. 00:17
Aliz

Ágica!

Ez ám a gyorsaság! mintha lesben álltál volna. Ahogy feltettem szinte azonnal írtál is.:) 2 éve készítettem, már nem igazán emlékszem rá.:(

2011.01.12. 23:44
micra56

Hűűűű de jól néz ki. Csurog a nyálam........biztosan nagyon finom is :) én is csináltam már házilag, de nem ilyen jó recepttel........most majd kipróbálom ezzel. Kb. mennyi ideig tartott elkészíteni?

Sziamia: Ági

     
óra
     

Névnapi idézetek küldése...

     

Xukor (nyírfacukor) az egészséges édesítő.
Rendelés 10 %-os kedvezménnyel!

 

     
weblapfordító
     
Számláló
Indulás: 2006-09-23
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Kedvenc linkek
     

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre