|
Ezt a finom és habkönnyű norvég süteményt már több mint 20 évvel ezelőtt ismertem meg Oslóban. Azóta számtalan süteményt, tortát, édességet készítettem, de ezt ismételtem meg a legtöbbször.
Verdens beste
Hozzávalók:
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 + 20 dkg cukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
4 ek. tej
2 kk. sütőpor
szeletelt mandula
vaníliakrém
A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral.
A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe kenjük, majd rá a cukros tojáshabot. 160 °C-os sütőben megsütjük.
Ha kihűlt, függőlegesen két részre vágjuk és vaníliakrémmel megtöltjük.
Vigyázni kell, mert ha magas a hőmérséklet a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad. Nagyon finom Aranka krémporból készült vaníliakrémmel is, de főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a legfinomabb.
Et a főzött krémet szoktam készíteni, ha nem Aranka krémpor használok.
Fél liter tejet felteszek forrni, de előtte kiveszek belőle kb. 1 deciliternyit. Ebbe belekeverek 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingport és két tojás sárgáját. A tejbe keverek annyi cukrot, amennyire édesen szeretjük. Ha felforrt a tej, a pudingos keveréket beleöntöm és sürűre főzöm. Felverem a tojások fehérjét 1 csomag vaníliás cokorral és a forró krémbe keverem. Az a módszer is jó, hogy a forró pudingot keverem a tojáshabba, miközben a habverővel folyamatosan keverem. Így egy habos, könnyű, vaníliás krémet kapok (mint a krémes krémje).
Az eredeti receptben 1 csomag vaníliaszószport 3 evőkanál cukorral 2 és fél dl tejben megfőzök, kihűtöm és beleforgatok 2,5 dl felvert tejszínhabot. (Arra már nem emlékszem, hogy a norvég vaníliaszószpor milyen súlyú volt, de talán 3/4 zacskónyi vaníliás pudingporral helyettesíthető.)
| |
Kedves Anett!
Köszönöm szépen.:)