Az egyik kedvenc ételünk a Svéd húsgombóc. Ha az IKEÁ-ban járunk, nem szoktuk kihagyni. Most itthon is kipróbáltam, mivel kaptam egy nagyon jó receptet Rétfalvi Krisztinától, aki nagyon régóta él Svédországban, és már máskor is adott hasznos tanácsot a honlapomon. Mivel nagyon részletesen és érthetően leírta nekem a receptet, így bemásolom az ő leírását, ahogy elküldte, én csak a megjegyzéseimmel egészítem ki. A végeredmény egyszerűen csodálatos volt, és a hosszú leírás ellenére igazán nem tartott sokáig az elkészítése.
Svéd húsgombóc/ Köttbullar
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
1 kg darált sertéshús, 23% zsirtartalmu
1 db baguette ( megfelel 2 db zsemlének)
1 db vöröshagyma ( kb. 5-10 dkg )
1 db fokhagyma
1 tsk vegeta
1-(2 ) tsk só ( izlés szerint) (ebből én többet tettem bele)
1 dl burgonya liszt (burgonyakeményítőt kaptam csak)
1.5 dl hideg víz
2-3 egész tojás (2 nagy tojást tettem bele)
kb 0.5 tsk finomra darált fekete bors ( ízlés szerint )
margarin a sütéshez
A húst egy mély tálba teszed. A baguettet vízbe téve megáztatod, jól kinyomod belőle a vizet és a húshoz teszed. A hagymát megtisztítod, apróra vágod és egy kevés margarinon halvány rózsaszínűre pirítod, kihűlve a húshoz teszed. A fokhagymát kétszer fokhagyma nyomón áttöröd, vagy nagyon finomra le-kaparva a fentiekhez teszed. Én lereszeltem, de egy kicsivel több fokhagymát tettem bele.
A burgonyalisztet elkevered a hideg vízzel és ráöntöd ezt is a húsra.
Hozzáteszed a tojásokat, a vegetát, a sót, és a borsot.
Jól összedolgozod, hogy egy rugalmas masszát kapj. (Ne olyan soká hogy szálas, szívós vagy kemény legyen.) Nedves kézzel kb. 4 cm átmérőjű kis gombócokat gurítasz és vízzel öblített tálcára teszed. Ha mind kész, akkor kezded a sütést. A megolvasztott forró margarinban közepes melegen állandó rázogatás közben sütöd ki a húsgombócokat. Egyszerre csak annyit, hogy a serpenyőben vagy a lábasban tudjanak gurulni. Így lesznek szép gömbölyűek és pirosak körös-körül.
3 részletben sütöttem ki a gombócokat, de nem lettek tökéletesek, mert nem teljesen gömbölyűek, ellenben jól átsültek így is.
Szalvétára szeded, majd főtt burgonyával és barna mártással, vagy burgonyapürével tálalod. Itt elmaradhatatlan hozzá a vörös áfonyabefőtt. Ez így originál. Talán azt is tudtok az IKEA-ban venni ( Svédül: LINGONSYLT )
Mivel nemjártunk mostanában az IKEA-ban, így magam készítettem, mégpedig előző nap beáztattam egy csomag aszalt vörösáfonyát, majd annyi áztatóvízben, amennyi ellepte, feltettem főni. A levét a maradék áztatóvízzel pótoltam. Mire megpuhult csak egy kevés lé maradt az alján. Ekkor 3-4 evőkanál áfonyalekvárt kevertem hozzá, összeforraltam és majdnem olyan lett, mint amilyet az IKEA-ban is adnak mellé. Benne voltak a bogyódarabok, és annyira nem volt édes, mintha csak lekvárral készítettem volna.
A barna mártást nagyon könnyű elkészíteni. Talán tíz perc. Előre is el lehet készíteni, és le is lehet fagyasztani ha sokat készítenél egyszerre.
Nem tudom, azért meg kérdezem. Lehet kapni Collorit szóját? A Collorit szója az amivel a barna mártást színezik. Annak különösebben nincs íze, mivel csak pár csepp kell belőle. Talán kicsit kesernyés és picit sós, mint a hússütés utáni lebarnult rozsda, ami kicsi vízzel feloldva/ felforralva helyettesítheti a collorit szóját. Az eredmény nem ugyan az, de az íze közel van. A színe kicsit világosabb lesz, és oda kell figyelni a sóval, esetleg tejszínnel lehet korrigálni. Ha úgy gondolod, próbáld meg ezt a barnamártást.
Barnamártás / 4 személyre
3 evőkanál margarin
3 evőkanál búzaliszt
4 dl sötét marhahúsleves, / lehet vízből és húsleves kockából is, vagy 4 dl 3% tej és vegeta ízlés szerint én így szoktam legtöbbször /
darált fekete bors,
pár csepp Collorit szója (helyette Heinz szójaszószt használtam)
egy csipet cukor
1 dl tejszin
( só )
A margarint olvaszd fel egy vastag aljú/fenekű edényben ( ha lehet ne rozsda mentes legyen, az hamar odakapja a lisztet. Én alumíniumban szoktam készíteni). Én egy nagyon jó minőségű teflonos vokserpenyőben készítettem, mert nem tapad és könnyű benne rázogatni a magas fala miatt. Mikor megszűnik a habzás, hozzáteszed a lisztet és azt habzásig kevered egy spirál habverővel, vagy amikor látod, hogy a liszt kifehéredik. Akkor állandóan keverve felöntöd a hideg húslével, a mártás csomómentes és sima kell, hogy legyen. Mérsékelt melegen állandóan kevergetve tedd hozzá a tejszínt (kóstold meg, és az után tedd hozzá az ízesítőket. Főzd a mártást forrástól számítva ca. 5-6 percig.
Ezt a mártást használhatod aztán sült marha vagy sertéshúshoz is. Még finomabb a sültekhez, ha egy doboz konzerv gombát megpirítasz kicsi margarinon és azt a kész mártáshoz adod. Gombát a gyerekek miatt kihagytam, mert nem szeretik.
Az eredmény nagyon finom lett, nem is gondoltam volna. Pont a barnaszósz miatt nem álltam neki eddig az elkészítésének. Sajnálom, hogy kihagytam belőle azt a Húsvarázs fűszerkeveréket, ami már akkor eszembe jutott, amikor először elolvastam a receptet, és az utóbbi időben gyakran használok és ajánlgatom mindenkinek. Ez egy sötétbarna, erőteljes hús ízű granulátum, ami nem csak az ízén, de a színén is javított volna, bár nélküle is nagyon finom lett.
Ha kapok valakitől egy kipróbált receptet, igyekszem először úgy elkészíteni, ahogy leírta, aztán ha valami nem tetszik, később módosítok rajta. Ez a recept nagyon bejött, de köszönöm a megjegyzésedet, legközelebb úgy is kipróbálom.:)
2010.08.27. 06:36
ILA
Szia Alíz! Így még nem csináltam a svéd húsgolyót...én zsemlemorzsát teszem ez összekevert tojásos tejszínbe..és én vegyes húst használok..fele marha fele sertés..És fűszerként egy jó csipetnyi szegfűborsot is teszek bele..sokkal finomabb tőle...Szerintem legalábbis..Az IKEA_ba a kezdetektől járok és mindig is imádtam ezt az ételt..de akkoriban még összetört és cukrozott ribizlivel adták ami nekem azóta is a kedvencem..sokkal jobban szeretem mint az áfonya lekvárt :)
Andi! Én se bagettet tettem hozzá, hanem zsömlét., de szerettem volna úgy közreadni a receptet, ahogy kaptam. Szerintem is nagyon finom, ez Krisztina érdeme.:) Köszönöm a visszajelzést.:)
Ila!
Ha kapok valakitől egy kipróbált receptet, igyekszem először úgy elkészíteni, ahogy leírta, aztán ha valami nem tetszik, később módosítok rajta. Ez a recept nagyon bejött, de köszönöm a megjegyzésedet, legközelebb úgy is kipróbálom.:)