|
Ennek a sütinek a receptjét a szomszédomnál kóstoltam először, 15 évvel ezelőtt. Az anyukája sütötte, és azóta az egyik legkedveltebb édesség a családomban. Ennek az a különlegessége, hogy a tésztájában csak mutatóban van egy kis liszt, és nagyon sok csokimáz van a tetején. Ettől egy kicsit édesebb a szokásos négerkockákhoz képest. Nem is lehet sokat enni belőle.
Négerkocka szomszéd módra
6 tojás sárgáját 10 dkg cukorral jó habosra keverünk. Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, amit egy kávéskanál sütőporral elkevertünk, majd 2 dkg kakaóport. Végül lazán belekeverjük a tojások felvert fehérjét. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.
Közben 4 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz felett jó keményre verünk és a megsült tésztára simítjuk.
Visszatesszük a sütőbe, és inkább szárítjuk, mint sütjük.
Közben elkészítjük a csokimázat.
1 bögre kristálycukrot, 4 ek. tejet, 20 dkg Ráma margarint és 4 dkg kakaóport egy lábasban sűrűre főzünk. Langyosra hűtjük, de csak annyira, hogy a hab tetején még egyenletesen el tudjuk kenni. Pár óra múlva már megszilárdul annyira, hogy vizes késsel fel tudjuk szeletelni kockára.
Tanács: Ez a csokimáz egy nagyméretű tepsire elég, jó vastagon. Általában ezt a receptet szoktam használni hasonló mázas sütik elkészítésére is, kivéve, amikor az olvasztott csokoládé ajánlott.
Nagyon fontos a főzési idő. Ha túlfőzzük túl gyorsan szárad, szét sem lehet kenni a hab tetején, de ha nem főzzük elég ideig, akkor soha nem lesz szilárd. Akkor is finom, ha kiskanállal kell megennünk.:)) Én úgy készítem, hogy amikor már főztem egy ideig és látom, hogy sűrűsödi (ez csak pár perc), akkor egy pohár hideg vízbe pár cseppet csorgatok. Ha ez azonnal összeáll, akkor valószínű, hogy jó. Ha levettük a tűzről kevergessük, míg hűl egy kicsit. Egyre sűrűbb lesz, és akkor öntsük a hab tetejére, amikor már csak épphogy szét tudjuk kenni. Ha nagyon gyorsan összeáll, keményedik, akkor adjunk hozzá pár csepp vizet és olvasszuk fel újra.
Érdemes kikísérletezni, mert egy nagyon jó mázat kapunk.
| |
Kedves Marika!
Idézet a receptből:
"Közben a tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz felett jó keményre verjük...", vagyis az már nem nyers, mert megfő a tojáshab.
Örülök, hogy tetszenek a receptek.:)
Üdv. Aliz