A fiam névnapjára készítettem ezt a tortát. (Mielőtt még valaki más is megbotránkozik az ötletemen, hogy a saját gyerekemnek készítettem ilyen tortát elárulom, hogy a kicsi hamarosan 27 éves lesz.)
Cicitorta
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
120 g liszt
80 g keményítő
120 g cukor
0,5 cs. sütőpor
4 ek. hideg víz
Először is kibélelek egy lasagna tepsit sütőpapírral, és 2 csészét kivajazok, kilisztezek. A két csészét is a tepsibe állítom, ennyivel kisebb lesz a piskótalap. A sütőt beállítom 180 °C-ra.
A tojások fehérjét habbá verem egy csipet sóval, a vízzel, a cukor felével. A tojások sárgáját egy másik edényben a cukor másik felével addig verem, míg az is teljesen habos lesz. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverem. A sárgájához először egy kevés tojásfehérje habot keverek, majd felváltva szitálom hozzá a lisztet és keverem hozzá a fehérjét. A tésztát két bögrébe, a tepsibe öntöm, és beteszem az előmelegített sütőbe. Kb. 30 percig sütöm, de ez lehet kevesebb is, de több is. (Nagyon sütőfüggő.)
A gesztenyekrémhez:
0,75 l tej
1,5 cs. vaníliás pudingpor
3 púposabb ek. liszt
300 g porcukor
370 g gesztenyemassza
370 g Ráma margarin
rum (vagy rumaroma
A pudingot a liszttel összekeverem és a tejjel sűrűre főzöm. Hűlés közben néha megkeverem.
A porcukrot a Rámával habosra keverem. Ezután hozzáadom a kihűlt pudingot, és a gesztenyemasszát, amit a rummal vagy aromával nagyon könnyű, habos krémmé keverek.
A csészében sült piskótának levágom a kidudorodó részét, kiszedem a csészéből és vízszintesen kettévágom. A piskótalapot, miután kihűlt, kettévágom. A krémmel megtöltöm a lapokat, a ciciket is megtöltöm, és a piskótára helyezem. A vállaknál kissé lenyomom és kerekre szabom, a másik végét kissé V alakúra. Kívülről bekenem, ekkor tudom a hiányosságokat pótolni, formázni a melleket, majd beteszem a hűtőbe.
Közben elkészítem a borítást.
A borításhoz:
kb. 0,5 cs. pillecukor (ami a Lidl-ben kapható)
kb. 400 g porcukor
2 ek. víz
Egy jénai tálba beleteszem a pillecukrot, a vizet, és beteszem a mikróba. Elkezdem melegíteni. Ahogy látom, hogy kezd olvadni (lassan elkezd felfúvódni) kiveszem és összekeverem, majd addig adagolom hozzá az átszitált porcukrot, míg jól gyúrható, marcipán állagú nem lesz. Először nagyon ragad, de addig gyúrom bele a porcukrot, míg már nem ragad és jól formázható lesz.
2 sütőpapír között kinyújtom, mint a tésztát. Közben többször el kell választani a papírtól, hogy ne ragadjon rá. (Talán kétszer kellett egy kis porcukrot szórnom alá. Ha szép lassan nyújtom, nem ragad rá. Ebből a Lidl-ben kapható pillecukorból lesz ilyen szép testszínű a bevonat.) Feltekerem egy sodrófára, majd ráterítem a testre. A ruhához megfestem a maradékot úgy, hogy beteszem a mikróba még egy-két szem pillecukorral együtt, megolvasztom, ételfestéket adok hozzá, és porcukrot. Klf. színű kisebb gombócokat készítek, majd sodrófával kinyújtom úgy, hogy ősszemosódjon. A mellbimbóhoz a sötétebb és világosabb barna színt kakaóporral érem el. Nyakláncként cukorgyöngyöt használok.
Megjegyzés: a piskótát Vica receptje alapján készítettem, csak annyit változtattam rajta, hogy csak fél csomag sütőport kevertem a tésztába.Bőven elég volt. Valóban nagyon könnyű, puha piskóta lesz belőle.
Ezt a gesztenyekrémet már egyszer készítettem a Gesztenyekrémes mézes tortámnál, mert az egyik legjobb gesztenyekrém, az általam ismertek közül.
Nem sokáig, mert hamar kőkeménnyé szárad. Mivel nem gyakran készítek tortákat, így a következő alkalommal már nem tudtam felhasználni a maradékoti. Teljesen légmentesre csomagold be, úgy valamivel tovább eláll. Hűtőven biztos tovább puha marad. Ha nem szárad ki nagyon, akkor mikróban meglangyosítva kissé megpuhul.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy valami speciális hőálló csészét használtál vagy a hagyományost?Csak felmerült bennem, hogy nem-e reped el a nagy hőtől?Köszönöm Ildikó
Köszönöm szépen a receptet! A férjemet leptem meg szülinapjára ezzel a szuper tortával! :) Nagy sikere volt!
2015.05.08. 11:59
Aliz
Kedves Brigi!
A porcukrot nem egyszerre kell hozzáadni, hanem apránként, és csak annyit, hogy a marcipánállagot elérje, így nem lesz kemény. Ha mégis, akkor inkább a mikróban kell egy kicsit leglangyosítani, mert egyszerűbb, mint egy forró tepsin. Nem lehet, hogy nagyon megolvadt? A tortát előző nap szoktam elkészíteni, de a borítást csak aznap, amikor feltálalásra kerül. Mivel a pillecukros bevonat nem annyira tartós, mint a marcipán, hiszen több benne a cukor, így olvadékonyabb, ezért én még a hűtőben sem szoktam rá folpackfóliát tenni, mert könnyen bepárásodik, és így jobban olvad, főleg ha a krém is nedvesebb fajta.
Kedves Alíz!
Megcsináltam a tortát, de valami nem stimmelt. A pillecukorból készült bevonat nagyon hamar megkeményedett, felforrósított tepsi hátoldalán lehetett csak kinyújtani, és a krém is átáztatta. Mit rontottam el?
köszönettel: Brigi
2015.04.01. 12:42
Aliz
Kedves Niki!
Valamit azért mégis csak elronthattál, mert én is ezekkel a mennyiségekkel készítettem, és az eredmény látható a képeken. Ha visszaolvasol a hozzászólásokban, akkor többen is hasonló jó eredményről számolnak be, és ha nem lenne jó a recept, akkor több,a tiedéhez hasonló hozzászólás jött volna. Biztos,hogy csak fél csomag pillecukrot melegítettél fel? Nerm adtál hozzá több vizet? Egy idő után a gyúrástól nagyon jó marcipán állagú lesz, nem ragad, és 1 kg porcukrot képtelen lenne felvenni ennyi pillecukor.ívalamit nagyon elnéztél. Sajnálom.
Üdv.
Aliz
Ui. A neten sámtalan videót találsz ebben a témába.
2015.03.31. 13:34
Niki
Szia, ne haragudj, de egy kis gond van a pillecukros megoldással. Én nekem 1kg porcukor után is úgy ragadt, hogy ment a kukába sütőpapirral együtt, mert még onnan sem lehetett levakarni. Mivel mindent a leírás és képek szerint csiáltam, nekem ez egy kicsit sántit. Most rohanhatok fondantot venni.
Nem megbántani akarlak, de tényleg valami nem stimmel. Esetleg egy videót is csatolhatnál a képek mellé.
A krém viszont isteni lett.
2015.02.16. 14:30
Aliz
Szia Ági!
Csak ezért nem érdemes csészét venni. Ha piskótatésztát a egyben sütöd meg a tepsiben, kihülés után levágod azt a részt, ahol a csészék lennének, vízszíntesen kettévágod, és az alsó lapból 2 nagyobb kört szúrsz ki, a felsőből 2 kisebbet, megtöltöd, összerakod, kicsit megfaragod, hogy szép domború legyen és bekened krémme. Még a krémmel is lehet rajta javítani.
koszonom Aliz....szoval ha piskota nem lyan szep akkor a felso reteggel el tudom takartni es akkor nem latszik belole semmm? mert lehet h nem fog szepen sikerulni akkor viszont csak a teged segithet ugye ? sajna a reget a leg nehezz dolog
2015.01.06. 16:18
Aliz
Jenifer!
Fogalmam sincs. Nem tudom mennyire vagy gyakorlott sütő, milyen a kézügyességed. Még egy egyszerű piskótát is el lehet rontani. Talán a legnehezebb a szép, egyenletes borítás, mert a krémmel sok hibát el lehet rejteni, de a lényeg a felső rétegen van. Azt kell jól eltaláni, hogy jól nézzen ki, és könnyű legyen nyújtani. A képeket próbáld jól megnézni, ott a lépések sokat segíthetnek.
Sokszor próbálkoztam már ezzel a borítással, ma először igazán jól SIKERÜLT!
Köszönöm:)
2013.11.24. 20:06
Aliz
Kedves Heni!
Köszönöm szépen.
Szerencsére volt még egy fél zacskó pillecukor ritthon, így neg tudtam nézni, hogy mennyi van benne. 300 gr van a zacskóra írva. A receptben fél zacskót írtam, így 150 gr-ot használtam hozzá. Sok sikert a tortához!
2013.11.24. 19:30
Heni
Szia Alíz.
Elsösorban szeretnék gratulálni a müveidhez. Fantasztikusak. Már évek óta látogatom az oldaladat és innét szedem az inspirációt. Most a páromnak a szülinapjára szeretném ezt a cicitortát elkészíteni csak én nem a lidliben szereztem be a pillecukrot hanem olyan Haribósat vettem ami 100 g egy csomag. Amit te vettél az hány gram volt? És ebböl szerinted 3 csomag elég?
Köszönöm szépen az infókat és jó nagy torta lesz... :) Nagyon szívesen... :)
Üdv:Éva
2013.10.17. 11:35
Aliz
Kedves Éva!
Köszönöm szépen.:)
Azért arra vigyázz, hogy a "ciciket" is meg kell tölteni krémmel, és ha már eleve akkorára sütöd a tésztát, mint amekkorára a végeredményt szeretnéd, a tölteléktől jóval nagyobb lesz, és nem is olyan szép gömbölyded. (Persze attól is függ, hogy eleve mekkora lesz a torta. Ehhez a mennyiséghez, amit leírtam, meg a torta nagyságához képest a csésze is elég volt, így is jóval nagyobb lett a cici, mint a csésze.
Nagyon jó a recept és meg is fogom csinálni a Kedvesem szülinpjára.Van 1 észre vételem és ezt meg osztanám mindenkivel.A ciciket meg lehet sütni műzlis csészében és szép formás nagyok lesznek... :)Ha meg van a torta küldöm a képet.
Tiszlelettel:Perlaki Éva.
2012.12.20. 09:33
Aliz
Kedves Ryo!
Igazán nagyon örülök, hogy jól sikerült, és köszönöm szépen a visszajelzést.:)
Mivel a Cicitortánál nem egyenes felületek voltak, így néhány puha konyhai papírtörlőt laza gombóccá gyúrtam, körétettem egy síma lapot, és mint egy puha labdával simogattam.:)
Szia. :)
Engem az érdekelne, hogy hogy tudtad ilyen szépen elsimítani a tortán a pillecukrot? Kell ahoz valamilyen eszköz? Vagy van taktikája? :D
2012.10.01. 16:31
Aliz
Szia Szandi!
Nem tudom milyen a haribós, de minden olyan pillecukor jó, ami színben megfelel. Mondjuk világoskékből nem biztos, hogy szép bőrszínt lehet kihozni, hacsak nem avatart készítesz.:) A fehér is jó, de azt ritkán kapni. A Tescoban is van hasonló.
2012.10.01. 16:26
Aliz
Szia kitty!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, gratulálok hozzá.:)
2012.09.30. 20:26
Kittycivic
Szija!
Nagyon gratulálok a recepthez! Elkészítettük a párommal, és nagy sikert arattunk vele! :)
A pudingfőzésnél elrontottam, mert a forró tejbe raktam a lisztes pudingot, de ezen kívül minden klappolt! :)))) https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/228887_287722147999604_1828554052_n.jpg Köszönöm szépen, rendszeres látogatója leszek az oldaladnak, nagyon szuper!
2012.09.28. 16:15
Szandy
Szia!
Szeretném megtudni, hogy milyen pillecukorból készítsem el a borítást? Nálunk nincsen LIDL. Akár haribosbol is megtehetem?
2012.04.10. 15:07
Aliz
Bella!
22x36 cm-es a lasagne tepsim. A pohár átmérője talán 7 cm-es lehet. Ez a hosszából jön le. Szabásnál szélességben és hosszában a maximális méretet használtam ki. Kivülről jött rá egy réteg krém, plusz a borítás, ami kb 2 cm lehet összesen, így 24x30cm-esre saccolom. Hogy milyen magas, arra nem emlékszem. Mi 12-en voltunk és még maradt belőle bőven.
Ne haragudj, de ki kellett törölnöm a hozzászólásodat, mert szétdobta az oldalt. Gondolom egy képet illesztettél be, ami a problémát okozta.Nem tudom mi lehet ennek az oka.
Ha nem gond, inkább küld el a címemre, és én felrakom.:(
Hunasszony!
Nem tudom, már olyan régen volt. A tésztáját és a krémet előző nap készítettem. Az nem több,mint egy átlagos tortáé, az összerakás meg aznap volt, amikor a vendégség. Ahhoz képest, amilyen bonyolultnak látszik, nem volt az. Én viszonylag gyorsan dolgozom a konyhában, így nem lenne mérvadó, hogy én mennyi idő alatt készítettem el.:)
Csak azért tettem a csészéket a tepsibe, mert összesen ekkora piskótára volt szükségem. Megsütheted úgy is, hogy nem rakod csészébe a cicinek szánt piskótát, hanem egyben megsütöd, majd kivágsz belőle 2 akkora kört, amekkora a cici mérete. Ezeket kettévágod vízszintesen, és az egyikből még kiseb kört vágsz ki. Így a nagyobb kört teszed a helyére, kensz rá vastagon krémet, majd rá a kisebb kört, és a többi formázást már a krémmel meg tudod oldani. Nincs sok értelme külön csészében sütni, de mivel először készítettem, még úgy gondoltam ez a jobb megoldás.:)
2012.01.09. 18:47
Aliz
Kedves Patti!
Ha gyors választ kérsz, azt inkább a cahaten jelezd, mert az előbb látjuk. Bármilyen krémmel lehet készíteni, nem muszáj gesztenyéből. Van néhány torta még az oldalon többféle krémmel.:)
Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg a krémben a gesztenyemasszát nem lehetne valamivel helyettesíteni? Mert az illető, akinek készíteném, nem szereti sajnos a gesztenyés krémeket.. :/
Amúgy nagyon jól néz ki a torta, már egy ideje szemezgetek vele!!! :)
Fontos, szóval ha valaki tud segíteni, megköszönném! 16/L
2011.11.05. 09:20
VICA
Szia Aliz!
Köszönöm a segítséget!
2011.09.23. 12:08
Aliz
Vica!
Csak úgy tudsz nyomtatni, ha kijelölöd a nyomtatni kívánt szöveget, képeket, és a bal felső sarokban a Fájl-ra kattintasz, ott a nyomtatásra, ott meg a kijelölt területre és leokézod. Az oldalon külön nyomtatás nincs.:)
2011.09.20. 15:19
VICA
Szia!
Remélem tudtok segíteni, ki szeretném nyomtatni ezt az oldalt, de sehogysem sikerül!
2011.05.19. 14:09
Aliz
Kedves Niki!
Köszönöm szépen.:) Nálam nincs is fent Kinder Bueno recept, de ettől függetlenül tehetsz rá pillecukros bevonatot. Önmagában nincs különösebb íze, csak nagyon édes, hiszen rengeteg porcukor van benne. Én szoktam egy kis szintelen keserűmandula aromát tenni bele, mert akkor marcipános íze lesz, amúgy meg semmit.:)
Szia!
Nagyon tetszik az oldalad, hihetetlenül jó!:) Már régebb óta olvasgatom, és sok egyszerűen isteni sütid van, én is megcsináltam párat, mindenki imádta! :) Egyik kedvencünk a Kinder Bueno. Ezzel kapcsolatba szeretnék egy kis segítséget kérni tőled. Tortának szeretném megcsinálni a kinder buenos receptet, de nagyon megtetszet ez a pillecukros "hamis fondantos" megoldásod. Arra gondoltam, hogy bevonnám vele a kinder bueno tortát, és erre csinálnék valamilyen szép díszítést. Azt szeretném megkérdezni, hogy a pillecukros "fondantnak" van valamilyen különleges íze, vagy szerinted egyszerűen rárakhatom a kinder buenos tortára? Bocsánat hogy ilyenekkel zavarlak, csak gondoltam kikérem a véleményed.
Előre is köszönöm a válaszodat.!
üdv: Niki
2011.01.26. 08:19
Aliz
Szandra!
A bal oldali menüben a Konyha alatt van az "Edémyméretek" menüpont. A lasagna tepsi 22x32 cm-es. Az egész piskótát beleöntheted a tepsibe, nem feltétlenül kell a cicit bögrében sütni, mert ha a végéből levágsz egy bögre méretű csíkot, abból ki lehet vágni akkora kerek formát, mint a cící legszélesebb része. Kettévágva az egyiket kisebbre vágod, majd lehet egy még kisebbet vágni, és összerakva kijön a félgömb. A cicit úgyis a krémmel lehet szépen formálni..
Szia! Én most gondolkodom a cicitorta elkészítésén.a párom születésnapja lesz pénteken és lenne két kérdésem a tortával kapcsolatban.Az egyik hogy ha csütörtökön megcsinálom a pillecukot nem keményedik meg? A másik hogy mekkora tepsibe csináltad? láttam h már kérdezték, de a választ nem látom rá.Nagyon köszönöm egyébként nagyon gratulálok gyönyörű a torta.
2010.11.02. 19:43
Marika63
Kedves Aliz!
Ma volt a fiam 20. születésnapja és gondoltam eléggé felnőtt ahhoz, hogy ezzel a csodálatos cicitortával lepjem meg. (Igaz én csokisat csináltam, mivel azt mindenki szereti) Óriási nagy sikere volt. Mindenkinek tetszett. Küllemre is (nemcsak ízre) csodálatosan sikerült, a TE részletes leírásodnak köszönhetően. KÖSZÖNÖM! KÖSZÖNÖM !KÖSZÖNÖM! Puszi érte.
Válasz:
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a torta és köszönöm szépen a visszajelzést.:):)
2010.07.25. 22:39
Georgina
Kedves Aliz!
Nagyon jó ez a tortád, nem sokára meg szeretném csinálni és arra lennék kíváncsi hogy hányszor hány cm-es tepsiben sütöd a piskótát és a bögrék hány centisek? Várom a válaszod előre is köszi:) és nagyon jó az oldalad:)
Válasz:
Emlékszem, hogy válaszoltam erre a kérdésere, de itt nemlátom. Megkaptad?
Gratulálok a tortádhoz, nagyon szép lett. Ötleted és recepted alapján én is elkészítettem (az enyém nem lett ilyen szép), igaz az első figurás tortám volt ez a cicitorta.
Mégegyszer gratulálok a színvonalas blogodhoz, és a sok remek recepthez, amit megosztasz velünk.
Üdvözlettel: Anikó
2010.06.22. 21:27
eto
Sziasztok, akik hófehért pillecukrot keresnek: a LIDL-ben most vettem a hétvégén kb. 400 Ft-ért 30 dkg-os csomagot (amerikai hét ), a MÜLLER-ben ugyanekkora, szintén fehér 600 Ft. És csak összehasonlításként: a TESCO-ban ez 900 Ft.
2010.04.13 20:32
babikam
„Fekete ételfesték kapható a Fővám téri csarnok, alagsorában található, közkedvelt Ázsia boltban. Olyasmi méretű kis műanyag dobozkában, mint régen a filmek voltak. Wilton a márkája.”
2010.06.22. 21:27
eto
Sziasztok, akik hófehért pillecukrot keresnek: a LIDL-ben most vettem a hétvégén kb. 400 Ft-ért 30 dkg-os csomagot (amerikai hét ), a MÜLLER-ben ugyanekkora, szintén fehér 600 Ft. És csak összehasonlításként: a TESCO-ban ez 900 Ft.
2010.04.13 20:32
babikam
„Fekete ételfesték kapható a Fővám téri csarnok, alagsorában található, közkedvelt Ázsia boltban. Olyasmi méretű kis műanyag dobozkában, mint régen a filmek voltak. Wilton a márkája.”
Nagyon köszönöm..a porcukrot én is több részletbe adtam..lehet egy kicsit többet..de viszont vizet nem raktam bele..lehet az volt a baj?
Nagyon jó receptjeid vannak..mindig csinálok innen valamit!További szép napot!
2010.06.15. 21:55
Aliz
Dina!
Lehet, hogy túl sok porcukrot gyúrtál bele, vagy több vizet tettél hozzá. Én több részletben adom hozzá a cukrot, és csak annyit, hogy puha marcipán állagú legyen. A pillecukrot sem szabad túl hevíteni, nem szabad megvárni, míg nagyra fúvódik fel, csak épphogy elkezdje. Nálam ennél a tortánál még napok múlva sem volt kemény a borítás.
Ha ezt a fajta pillecukrot használod, akkor ezt a színt kapod, ebből ételfestékkel lehet más színeket is készíteni, de nem mindegyik lesz olyan, mint amilyen fehér alapanyag mellett lenne. Nem mindig kapok fehér pillecukrot. Néha van a Lidlben, amikor amerikai hetet tartanak, akkor szoktam venni, de az Anyáknapi tortánál pl. egy csomag fehér-rózsaszín pillecikrot vagdostam szét, hogy fehéret kapjak. Egyszerűbb, meg olcsóbb lenne házilag készíteni a pillecukrot is, és akkor olyan színűre lehet festeni, amilyenre akarod, csak be kell szerezni néhány ételfestéket. Néhány színből számtalan árnyalat kikeverhető. Ételfestéket lehet kapni a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban.
Bocsi a zavarásért..azt szeretném megkérdezni,hogy ezt amivel a tortát leteritik hogy kell elkésziteni..mert én is csináltam nem is olyan rég pillecukrot megolvasztottam mikroba bele porcukor..meg ételfesték..és...rózsákat készitettem..de sajna nagyon kemény lett...hogy lehet ne megcsinálni azt hogy olyan állaga legyen mint egy marcipánnak...és hogy lehetene más szinüre festeni..előre is köszönöm a segitséget!
Én ilyen cicitortát csináltam a barátnőmmel a recepted alapján, sőt annyira befutottunk, hogy még felkéréseket is kaptunk :)
Köszönjük Neked! Üdv.
Nancy és Adrienn
2010.04.13 20:32
babikam
„Fekete ételfesték kapható a Fővám téri csarnok, alagsorában található, közkedvelt Ázsia boltban. Olyasmi méretű kis műanyag dobozkában, mint régen a filmek voltak. Wilton a márkája.”
2010.05.11. 09:14
Aliz
Ildikó!
Dekára sajnos nem tudom, mert kidobtam a zacskót, de ami a Lidl-ben kapható, az egy elég nagy zacskó. Annak valamivel több, mint a felét használtam fel.:)
2010.05.10. 16:14
Ildikó
Szia Alíz!
Azt szeretném kérdezni hogy a cici tortánál hány dkg pille cukor kell?
köszi! Ildikó
2010.04.13. 23:23
Aliz
Babikám!
Ennek igazán örülök, mert a Verdens beste a leg..... sütemény nálam is, amióta először kóstoltam. Viszonylag a leggyorsabb, ahhoz képest amilyen finom és sikeres a vendégeim körében, a leglégiesebb, és a legtöbbször sütött süti az elmúlt több mint 20 évben.:)
Fekete ételfesték kapható a Fővám téri csarnok, alagsorában található, közkedvelt Ázsia boltban. Olyasmi méretű kis műanyag dobozkában, mint régen a filmek voltak. Wilton a márkája.
Ez a pillecukor talán az amerikai marshmallownak felel meg? Kanadában élek, és ezen a néven jobban be tudom azonositani,mint pillecukor néven..Ezt a marshmallow-t szokták tábortüznél nyársra húzni, kicsit megbarnitani (belül megolvad) és egy kicsi csoki társaságában gyorsan két mézes keksz közé nyomni (smores)--kempinges édesség.
Szóval ez az, igaz?
Amúgy jól néz ki a torta :-)
Köszi.
Barbi
2010.04.13. 00:00
Aliz
Kedves Vamacs!
Ez a bevonat tökéletesen tudja pótolni a marcipánt, piros ételfesték is van, de feketét még nem láttam, pedig biztos van az is. Ha fekete van, akkor pirosból, kicsi feketével lehet sötétvöröset készíteni. Lehet, hogy egy cukrászdában kellene megkérdezni, biztos meg tudják mondani hol lehet beszerezni, esetleg tőlük venni, mert gondolom az ilyesmit nagyobb tételben veszik szakboltokban, esetleg valaki, aki olvassa ezt meg tudja mondani hol kapható. Talán az Interneten is lehet rendelni.
2010.04.12. 16:51
vamacs
Kedves Aliz!
Nagyon köszönöm a segitséget, a fiam rendelt tortát a szülinapjára, vivódom a bevonaton. A marcipántól a horror ár tart vissza. Sötétvörös és fekete bevonóra lenne szükségem, szerinted mivel tudnám ilyenre szinezni?
köszönöm
2010.04.12. 16:03
Aliz
Szia Vamacs!
Nem nagyon keményedik meg. Az a tapasztalatom, hogy nem szabad légmentesen letakarni, hogy legyen ideje kicsit megszikkadni, Ha csak úgy teszem be a hűtőbe, hogy alufóliával takarom le, akkor van némi szellőzése, mégsem szárad ki, folpackkal már nem annyira.jó. A maradék egy részét tegnap betettem egy jól záródó dobozba, annak a bevonata egy kicsit megpuhult, amit csak fóliával takartam le, az olyan volt majdnem, mint frissen. Ami bekerült a szemetesbe (a tányéron maradt fél szeletet dobtam ki), annak egy kicsit szárazabb lett a bevonata. Majdnem hasonlóan működik, mint egy gyengébb minőségű marcipán. Én szombaton készítettem és ma is lehet szeletelni. Az íze édes, nincs semmilyen saját íze. Ha teszel hozzá színtelen (hacsak nem zöld színűt akarsz) keserűmandula aromát, akkor egy kicsit marcipános íze lesz. A vendégek azt hitték, hogy marcipán. Az ára töredéke a marcipánnak, azért olyan népszerű ez a bevonat.:) Az a baj, hogy ritkán lehet kapni fehér pillecukrot, illetve ami kapható, az eredeti amerikai, és aránytalanul drágább. Néha a Lidl-ben elfogadható áron van, amikor amerikai hét van. Ez azért jó, mert az bármilyen színre lehet festeni, illetve fehéren hagyni. A többinél, amikor össze van 2-3 szín csavarva, egy ilyen testszínű árnyalat lesz az alap. Ezt is lehet továbbszínezni, főleg sötétebb árnyalatra, vagy olyat kell venni, amiben nem csavarva van, hanem 2 színből álló kockák, és azt szét lehet vagdosni. Kicsit pepecselős, de nem kell sok. Az egész tortához elég volt egy kicsivel több, mint fél zacskó pillecukor, pedig elég nagy lett. 12-en voltunk és a torta bő harmada megmaradt.:)
2010.04.12. 13:01
vamacs
szia!
a pillecukros bevonat mennyire keményedik meg azután, hogy rátetted a tortára? egy-két nap múlva is lehet rendesen szeletelni, vagy törik?
Nem sokáig, mert hamar kőkeménnyé szárad. Mivel nem gyakran készítek tortákat, így a következő alkalommal már nem tudtam felhasználni a maradékoti. Teljesen légmentesre csomagold be, úgy valamivel tovább eláll. Hűtőven biztos tovább puha marad. Ha nem szárad ki nagyon, akkor mikróban meglangyosítva kissé megpuhul.