|
Ennek a tortának az alapja a Névnapi rolád volt. Ugyanaz a gesztenyés piskóta a tésztája és a kétféle csokis tejszínes krém is hasonló, így a munkafolyamatot (idő hiányában) nem fényképeztem le, de a Névnapi roládnál megtalálható.
Karácsonyi torta 2010
Tészta hozzávalói:
7 tojás
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg cukor
rum vagy rumaroma
Krém hozzávalói:
6 dl tejszín (vagy Hulala)
15 dkg fehér csoki
15 dkg keserű csoki
2 púpos evőkanál cukor
vérnarancs aroma
1 narancs reszelt héja
A tojások sárgáját a gesztenyemasszával, 10 dkg cukorral, egy kevés rummal vagy inkább rumaromával jól kikeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukor másik felével, és óvatosan a gesztenyés masszába forgatom.
Sütőpapíros tepsiben egyenként 3 akkora kerek lapot sütök belőle, amekkora a tortaformám (26 cm).
A krémet, ha valódi tejszínből készítem, akkor célszerű előző nap hozzálátni, hogy legyen ideje alaposan lehűlni. A fehér krémhez 3 dl tejszínbe egy púpos evőkanál cukrot, és a fehér csokit teszem, majd folytonosan kevergetve forrásig hevítem. Amikor látom, hogy kezd forrni, azonnal leveszem a tűzről, és egy kicsit kevergetem, hogy sima egynemű masszát kapjak. Kevés vérnarancs aromával és egy narancs reszelt héjával ízesítem.
A csokis krémhez a tejszín másik felét keserű csokival és a másik kanál cukorral forrósítom fel.
Néha megkeverve kihűtöm, majd hosszabb időre a hűtőbe teszem. Nagyon hidegnek kell lennie. Ezután egy habverővel (géppel), inkább lassabb fokozaton sűrű, habos krémet keverek belőle. Nem lesz annyira sűrű, mint egy vajas krém, de sűrűbb egy egyszerű tejszínhabnál. Vigyázni kell, nehogy túlverjük, mert akkor kicsapódik belőle a vaj. (A vaj tejszínből készül köpüléssel, ami hasonló azzal, ha túl sokáig veretjük a robotgéppel.) Ha így járunk, sajnos újra fel kell melegíteni és újra lehűteni. Az így készített hab (krém) nem esik úgy össze, mint a tejszínhab, tehát alkalmas torták töltésére.
(Mivel az utolsó pillanatban készült el a torta, leegyszerűsítettem, és tejszín helyett Hulalát használtam hozzá. A felvert Hulalához kevertem az olvasztott, langyosra hűlt csokit és az ízesítőket. Így egy biztos, kemény krémet kaptam. Talán egy fokkal elmarad ízben az igazi tejszíntől, de lényegesen kevesebb vele a munka és a rizikó.)
A 3 lapot megtöltöm a kétféle krémmel. Egy keveset hagyok a tetejére és az oldalára, majd pillecukorból készítem a bevonatot és a dekorációt a tortára.
| |
Kedves Judit!
Egy kicsit meg kell nedvesíteni, így jól egymáshoz tapad a két pillecukor réteg.
A gratulációt köszönöm szépen.:)