6 tojásból sütök egy gyors piskótát. (Elektromos habverővel felverem a tojások fehérjét, ha már kezd keményedni, egyenként hozzáadom a 6 ek. kristálycukrot és addig keverem, míg nagyon kemény nem lesz. Ekkor egy kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojások sárgáját, és egyenként 6 (kicsit púpos) ek. lisztet. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben 180 °C-os előmelegített sütőben megsütöm.) Egy kis lábasban a kávét, a tejet, a cukrot, a tojást, és a kakaóport összekeverem, majd felteszem a tűzhelyre és alacsony hőmérsékleten összefőzöm, miközben a vajat, végül a rumot is hozzákeverem. Nem szabad sokáig főzni, csak amíg egynemű nem lesz, mert a tojás összecsomósodik benne.A piskótából kivágok egy szív alakú formát, a leeső részeket összedarabolom és ráöntöm a masszát. Először csak kevesebbet, nehogy nagyon elázzon, inkább még adagolok hozzá szükség szerint. A kiszabott részt kettévágom és megkenem lekvárral. Megtöltöm a piskótás masszával és kidíszítem a tortát.
Megjegyzés: ha túl szottyos lenne, babapiskótát morzsolok bele, de ez ritkán fordul elő, mert nem egyszerre adom hozzá a csoki szószt. Ez nem tipikus puncstorta recept, ahogy Lajos Mari is írja a 99 Süteményes könyvében, de annál finomabb, szerintem. Ha nem alkalomra készül, akkor egy egyszerű puncsízű cukormázat teszek a tetejére.
nagyon tetszik!