Ezt a sós rudat (pogácsát) egyszerre nagyon sokan teszteltük, mivel a lányom esküvőjére készítette Ari, az egyik kedves barátnőm, és nagy sikert aratott vele. Talán a sok zsiradéknak vagy a zsírnak köszönhető, de még másnap is olyan volt, mintha frissen készült volna.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáadom a tojássárgáját, a megkelesztett élesztős tejfölt és a sót. Összegyúrom. (Vagy az egészet belerakom a kenyérsütő gépbe és dagasztóprogrammal készítem.)
Nem kell várni a tésztával, azonnal feldolgozható.
A tésztát kinyújtom kisujjnyi vastagra, megkenem a tetejét tojással, megszórom sajttal és vagy pogácsákat szaggatok belőle, vagy rudakra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 190 °C-os sütőben megsütöm.
A tejföl-citromlé kombináció nagyon jó: van egy ilyen édes receptem... Sokáig/egy hétig is eláll/, friss marad tőle a süti. Ha szeretnétek, elküldöm a Rózsi szelet leírását... Üdv.: Bea
2011.08.02. 00:56
Aliz
Niky!
A tejfölben is pont úgy felfut, mint a tejben.:)
2011.08.01. 20:40
nikybaba
Szia Aliz!Lenne még egy kérdésem, ebben a receptben azt irtad hogy az élesztő felfuttatásához tejfőlt írtál. A tejfőlben kell felfuttatni az élesztőt mert még ilyet nem csináltam sőt nem is hallodtam, rendesen felfog futni és hogy kell csinálni mert én még csak tejjel csináltam. vagy tejben kell felfuttatni és a tejfőlt a tésztához kell adni?
Kérlek segits ebben. Köszönöm előre is. Kellemes Estét. Üdv Niky
2011.07.30. 22:47
Aliz
Kedves Niky!
Azért kell bele a citromlé, mert így kaptam a receptet, és ami ennyire jó, mint ez is, azt nem szoktam megkérdőjelezni, hogy kell-e bele vagy nem. Egyébként nem tudom.:) A sót nem szoktam mérni. Egy idő után kialakul az a rutin, hogy az ember elsőre eltalálja, addig kóstolgatni kell. Inkább több részletben tegyük hozzá, mint elsózzuk. A nyers tésztát egy kicsit sósabbnak érezzük, mint megsütve. Én régebben úgy teszteltem, hogy amikor elkészült, egy darab nyers tésztát betettem a mikróba fél percre és megsütöttem. Így olyan lett, mint amilyen majd sütés után lesz. (A fasírtmasszát is így tesztelem, mert a nyers húst nem tudom megkóstolni.)
2011.07.29. 19:04
nikybaba
Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy kb mennyi só kell bele a tésztába?Meg a citromlé az minek a sajtosba?
Feleségem ma meg fogja csinálni a pogácsádat. Majd leírom, hogy szerepelt! :)
2010.12.13. 15:42
Aliz
Ago!
Biztos megvan a funkciója, lehet hogy ettől még könnyebb, omlósabb lesz, én nem bíráltam felül a bevált receptet, csak egyszerűen belegyúrtam azt is a tésztába. Ha gondolod, hagyd ki belőle, valamiért csak beleírták.:) Az ízén nem érezni.