A fiam szeret főzni, csak legyen, aki utána rendet is rak a konyhában. Feltalálja magát, bátran használ fűszereket és soha nem néz meg egyetlen szakácskönyvet sem (még az én honlapomat sem, kivéve, ha segítséget kérek valamiben). Egyik nap készített magának krumplipürét a csirkéhez, és egy kicsi maradt a lábas alján. Nagyon gyanúsan nézett ki, de kíváncsi voltam és megkóstoltam. Meglepően jó volt, pedig nem csinált mást, mint darált sós mogyorót kevert hozzá. Olyan finom volt, hogy még az sem tűnt fel, hogy magát a krumplipürét porból készítette. Azóta már én is kétszer készítettem (pici változtatással) ilyen köretet, mert kimondottan ízlik.
Mogyorós krumplipüré
A krumplit meghámozom, apróbb darabokra vágom és annyi sós vízben, amennyi épp csak ellepi, puhára főzöm. Leszűröm, összetöröm, egy-két kanálnyi Rámát és annyi tejet teszek hozzá, hogy nem túl lágy krumplipüré legyen belőle.
Sós mogyorót egy aprítóban 2-3 gerezd fokhagymával együtt megdarálok és egy serpenyőben, egy pici olajon megpirítom, de csak annyira, hogy a pörkölt ízét egy kicsit erősítsem és a fokhagymának is kijöjjön az aromája. Hozzákeverem a krumplipüréhez és már kész is.
Megjegyzés: nem tudok mennyiséget mondani, mert nem mértem, de bő maréknyit tettem annyi krumplihoz, hogy hármunknak pont elég volt.