| Néha kapok recepteket az olvasóimtól. Néhányat kipróbáltam már, de a többségüket még nem. Ha valaki elküldi a kedvenc receptjeit a címemre, vagy felteszi a Vendégkönyvembe, azokat ide bemásolom.
Monától
Laza rántotta (felrántotta)
Hozzávalók: (1személyre)
Rántotta:
1db tojás
1dl tejföl
liszt (amennyitől sűrűsebb lesz(de ne túlságosan))
ízlés szerint ízesítsük
Öntet:
1dl tejföl
tejjel (hígítjuk(ne túl hígra)
ízlés szerint só, bors, majonéz, mustár
vöröshagyma kockára vágva
elkészítés:
Öntet:
1.tejfölt elkeverjük a tejjel
2.belekeverjük a sót borsot majonézt mustárt
3.kockára vágjuk a lilahagymát és belekeverjük
4.berakjuk a hűtőbe míg készül maga a rántotta
Rántotta:
1.lisztet a tojással elkeverjük
2.hozzáadjuk a tejfölt
3.sóval borssal ízesítjük
4.palacsinta formájában kisütjük
Babják Ágitól
Nálunk már hagyomány, hogy a családi tavaszolás-őszeléskor a kb. 15-16 fős (+2 kutya, akik szintén sorban állnak a maguk adagjáért) kicsi családunknak a Sanyival mi sütjük a szabadban a szombat reggeli lángost, bográcsban és szabad tűzön. Igaz mindig legalább dupla adagot kell készítenünk. Már régóta készítem ezt a receptet, pld. Sanciék esküvőjén másnap reggel az ittmaradó vendégeknek is ezt sütöttünk.
Kefíres lángos
1 kg lisztet 3 egész tojással, 5 dkg élesztőt 1,5 dl cukros tejben felfuttatok, 1 pohár kefirrel és 1/2 liter meleg tejjel, kb. mokkáskanálnyi sóval 5-8 percig dagasztom. Két jó nagy kiolajozott zacskóba öntöm, jól bekötöm a zacskó száját és a hütőbe teszem (este) . Reggelre nagyra kel. Vízbe mártott kézel kis darbokat szaggatok ki, kicsit széthuzogatom és rögtön a forró olajban kisütöm. Ha kisült jöhet a fokhagyma, a tejföl, a trappista és füstölt sajt keveréke. Isteni. Nálunk a lányok sárgabarack lekvárral is ízesítették, ami nekem is ízlett. Szóval bármilyen ízesítéssel pompás.
Ha nem használom el az összes mennyiséget, hagyom a hütőben pár napig és más alkalommal sütöm ki.
Ebből a mennyiségből bőségesen jól lakik 6-7 ember.
Mi mindig a szabadban, bográcsban sütjük (kb. 2-2,5 l olajban),mert nem csak finom, hanem látványnak és programnak is élvezetes.
Üdvözlettel: Ági
Hajnitól
Felbátorodtam, és leírom az én Ráczponty receptemet. Jelzem majd közben, hogy a tankönyvben milyen eltéréssel szerepel ez a recept.
Mint említettem, a receptet dekára sajna nem tudom, mert érzésből csináltam, de megpróbálom felidézni.
1., Vettem kb. 6 ponty szeletet, patkó alakút. Ezeket besóztam, hagytam állni egy kicsit, majd natúron /lisztbe fogatás után/ mindkét felét megsütöttem olajban. A hal hamar kész van, csak süsd pirosra az oldalukat. Annyi elég, mert még a sütőben is kell rotyogtatnod majd a többi hozzávalókkal.
A könyv úgy írja, hogy a halfiléket megtűzdeli szalonnával, lisztbe forgatja, és pirosra süti.
2., Utána én a visszamaradt olajban megpirítottam az egy ujnyi vastag, felkockázott szalonnát, a karikára vágott 2 közepes fej vöröshagymát. Ha a szalonna megpirult, a hagyma megdinsztelődött, akkor levettem a tűzről, és hozzákevertem a fűszerpaprikát, vagyis pörköltalapot készítettem. Én tettem bele csípős pirospaprikát is. Felöntöttem egy kis vízzel, és hozzáadtam a paradicsomszeleteket / 2 közepes paradicsomból/, a paprikaszeleteket /ez is 2 közepes paprika legyen/, vagy ha van, akkor lecsót. Itt megsózhatod egy kicsit, csak számolj a szalonnával is, annak is van valamennyi sótartalma. Utána ezt hagyod rotyogni. A lényeg, hogy a paradicsom, paprika megpuhuljon. Ha már megpuhult, akkor tejföllel egy kicsit besűríted.
A könyvben a következő lépés az volt, hogy a halnak a filézés után visszamaradt szálkáiból tartalmas halalaplevet készítünk, halászlékockával ízesítve.
3., A héjában főtt krumplit meghámozod, karikára vágod, és mind a két oldalát megsütöd egy kis olajon a serpenyőben. Majd ezekkel elkezded kirakni a kiolajozott tepsit. Én olyan 5-6 közepes krumplit használtam el, asszem... :) Ezzel egy alapot képezel a tepsibe. Erre rárakod a halszeleteket, amiket megsütöttél natúron. Majd ráöntöd a szalonnás, hagymás, tejfölös lecsót. Ha marad még krumpli, akkor ide-oda dobálhatod még rá. Amikor a lecsóba vizet teszel, számolj azzal, hogy a tepsibe be kell takarnod ezzel a halat, a krumplit. Ne tocsogjon, de ne is legyen túl száraz. Bocsi, de én is csak szemre csináltam. Szépen betakarod a krumplit, a halat ezzel a lecsós lével, és teszel rá tejfölt a tetejére. Egy kanál tejföl ide, egy kanál tejföl oda. Szép pöttyös legyen. :) Majd a sütőben olyan 170-180 fokon olyan 30 percig sütöd. Ha már rotyog a széle, és egy jó ideje, minimum 20 perce bent van, akkor nem kell már sokáig sütnöd. A lényeg, hogy összerotyogjon a sok hozzávaló. Ne zubogjon, csak diszkréten buggyanjon itt-ott.
A könyv szerint a főtt-sütött krumplit leteszed a tepsi aljára, rá a halat, arra a paradicsom-, paprikaszeleteket, hagyma szeleteket, és nyakon öntöd a halalaplével, amit tejfölösen behabartál. Majd a tetejére teszel szalonnából kakastaréjt, és pöttyözöd tejföllel. Itt is sok verzióját írják a Ráczpontynak, de az alap hozzávalók ezekből kell, hogy álljanak.
Kamondától
Fehérvári sütemény:
- 1 kocka rama
- 15 dkg cukor
- 2 vanília puding
- 2 egész tojás
- 2 ek. kakaó
- 1 csomag mazsola (10 dkg)
A margarint felolvasztottam mielőtt felhasználtam.
A hozzávalókat egy lábasba raktam, és felfőztem, a margarint raktam bele legutoljára!
Amikor pudingszerűvé vált, lekapcsoltam, és beletördeltem az ostyalapokat, majd őzgerincbe raktam őket!
Hűtve fogyasztjuk!
Mézes keksz
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 6 ek. méz
- 3 kk. mézes fűszerkeverék
- 1 kk. narancshéj
Ezeket felolvasztani egy lábasban, és kihűteni. Ha kihűlt, hozzákeverni:
- 2 tojást
- 40 dkg liszt
- 2 kk. szódapor
- só
Jól ki kell kikeverni, és összegyúrni a masszát. Ha ragadna, még egy kis lisztet teszünk hozzá, de ne legyen kemény a tészta!
1 napig hűtőbe rakjuk, majd másnap, kinyújtjuk, kiszaggatjuk különböző figurákkal.
Nagyon hamar megsül!
Sült banán
- 2 érett banán
- 1 tábla étcsokoládé
- pár dkg vaj
- főzőtejszín
- méz
- durvára tört, sótlan mogyoró
Elkészítés:
A banánt hosszában félbevágjuk, és 180 fokon addig sütjük, amíg a héja egészen meg nem feketedik (kb. 12 perc). Közben a csokit megolvasztjuk, hozzáadunk pici vajat, mézet és tejszínt. Folyékony állagúra kevergetjük.
A csokis masszát a sütőből kivett banánokra csurgatjuk, és megszórjuk tört mogyoróval.
Megjegyzés:
Én mézet nem tettem bele, de így is nagyon finom volt! A legjobb frissen!
Eredeti tiramisu recept
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb.fél órá át állni hagyjuk.
Tanácsok:
Fontos,hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)
Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.
Zsemlefánk
- 4 zsemle
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
3 tojás
- 4-5 evőkanál liszt
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés:
A zsemléket ujjnyi vastagságúra szeleteljük A tejben elkeverjük a cukrot. A tojásokat alaposan felverjük. A zsemleszeleteket belemártjuk a cukros tejbe. Megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásokban. A zsiradékot közepes forróságúra hevítjük, s a szeleteket és szép pirosra sütjük benne. Fahéjas porcukorral tálalom! Isteni finom!
Betty1977-től
Meggyes-zselés finomság
Hozzávalók: 3 doboz 450 gr-mos tejföl, 1 nagy zacskó négyszögletes háztartási keksz, 1 cs. babapiskóta, 3 cs. vaníliáscukor, kristálycukor ízlés szerint, 3 kistasakos piros zselépor, megozott meggy a tetejére.
A tepsi alját kirakom a háztartási kekszel. Erre öntöm az egy nagy pohár tejfölből, 1cs. vaníliás cukorból és kb 3 evőkanál cukorból elkészített masszát, majd szépen elegyengetem. Erre sorakoztatom rá a babapiskótákat, majd ismét jön a következő poháras tejfölből készült massza. Ezután jön még egy sor háztartási keksz, majd a tetejére ismét egy adag tejfölös massza. A massza tetejét kirakom meggyel vagy olyan gyümölcsel ami éppen kéznél van. elkészítem a zselatint és rákanalazom. Egy éjszakára a hűtőbe teszem. ezalatt megpuhul a keksz és a babapiskóta és nagyon könnyen kockázható lesz. Nagyon finom és egyszerű desszert! Érdemes elkészíteni:)
Ezt a receptet már énis elkészítettem, nagyon finom.
| |