Szeretek főzni és sütni. 13 éves korom óta az egyik legkedveltebb elfoglaltságom. Gyűjtöm a recepteket, a szakácskönyveket, a gasztronómiai újságokat, illetve csak gyűjtöttem, mert addig volt ez igazán érdekes, amikor még csak ritkán lehetett hozzájutni. 30-35 évvel ezelőtt alig néhány szakácskönyv jelent meg, köztük Horváth Ilona szakácskönyve, aminek már a második példánya is romokban hever. Ha valamilyen hagyományos étel receptjét keresem, először mindig ebben nézem meg (pedig több mint 200 könyvem van). Még emlékszem az első Magyar Konyha megjelenésére, micsoda élmény volt, negyedévenként jelent meg és alig vártam. Az első 10 év példányait beköttettem szép piros borítóba, arany felirattal és még ma is nosztalgiával lapozgatom. (A többit meg elkezdtem magam bekötni.) Már 16. éve, hogy az Internet megjelent az életemben, ami hihetetlen mennyiségű új receptet hozott a konyhámba. 1999-ben rátaláltam egy konyhás fórumra, ahol nagyon sok kedves, főzni és enni szerető barátra találtam, akiket nem csak az Interneten keresztül, hanem személyes találkozókon is megismerhettem. Nem tudnám megmondani, hogy hány ezer receptet próbáltam már ki, de volt idő, amikor a gyerekeim könyörögtek: "Csak egy egyszerű rántott húst süss nekünk Anyu, semmi szezámmag, semmi sajt, semmi extra, csak tojás, meg prézli, tudod, úgy, ahogy mindenki csinálja!". Volt egy időszak az életemben, amikor ez volt az egyik legfőbb elfoglaltságom, a gyereknevelésen kívül, hiszen hosszabb időt töltöttünk külföldön, ahol az én dolgom csak a nyugodt családi háttér biztosítása volt. A napi főzés mellett gyakori volt a vendégeskedés, így nagyon sok jobbnál-jobb receptet sikerült kipróbálnom. Ha valahol eszem valami finomat, igyekszem otthon rekonstruálni, többnyire sikerrel, vagy lesz egy vadonatúj receptem. Egyre több a saját kreáció. Az ötleteimet kis cetlikre irogatom, és néha egyet-egyet megvalósítok belőle. Egy jó étel elkészítése öröm akkor is, amikor készül, és még nagyobb, amikor elismerően nyilatkoznak az eredményről. Sok sikerélménnyel lennék szegényebb (meg jó pár kilóval), ha nem ez lenne az egyik hobbim.
Ízelitőül néhány receptet kiválogattam a sajátjaim közül, de sokkal több volt, mint amire számítottam, így nem volt könnyű dolgom. Többek között ezekre is sok pozitív visszajelzést kaptam, és legfőbb kritikusaim (a családom) is kiválóra értékelték.
Almahabos süti Aliz módra Banános élvezet Cicitorta Csokis meggyel töltött hároszszögek Epres verdens beste
Húsvéti tojáslikőrös süti Karamellszószos körte Kokárda
Krémes meglepetés Különleges meggyes pite
Sütőtökös puding Sárgabarack torta Almás túrófelfújt
Sültfagylatos gofri Szülinapi torta II.
Nagyon csokis süti Rumos szilvás sütemény
Csokis-habos pite puncskrémmel Banános-narancsos palacsinta
Banános-babapiskótás sült puding Desszert gesztenyeszósszal
Bugyros palacsinta Epres desszert (light) Tojáslikőrös szelet
Sült túrógombóc Talitorta Túrókrémes-csokis rizstorta
Újévi meglepetés Epres-zseléhabos sütemény
Gesztenyével töltött muffin Földimogyorós piskóta
Burgonyapelyhes rántott hús Bazsalikomos csirkecsiga
Mogyorókrémes csirke Rozmaringos-narancsos csirke
Sajtos-rántott gombafej Töltött-rántott kifli Mogyorós burgonyapüré
"Fehérjebomba" saláta Kukoricás chilis babsaláta
Fűszervajas pogácsa Pestos-tökmagos pogácsa
Spenótos pogácsa Baconos pogácsa
Tojásos nokedli gazdagon Csirkemell tésztában
Csirkegolyó kijevi módon Dexis csirkecsíkok
Kukoricabundás rántott hús Kukoricás-sajtos-tejszínes csirkeragu
Oldalas vadasan Tejszínes ragu tócsniban
Tésztás rántott csirke
|