| Ezt a sós sütireceptet először az Externet konyhás levelezőlistáján olvastam, és Ági féle sajtos ropogós néven került be a receptes könyvecskémbe. Azóta az Interneten nagyon sokféle néven olvastam már róla, de hívják bárhogy is ez egy nagyon finom sokáig frissen maradó ropogtatnivaló. Érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert egy jól záródó dobozban akár hetekig is friss marad.
Ági féle sajtos ropogós
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
2-3 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt Ementáli sajt
1 púpos kávéskanál só
tetejére tojás, reszelt sajt, paprika, őrölt kömény
A lisztben elmorzsolom a margarint, hozzáadom a sajtot, sót, és a tejfölt, majd összegyúrom. 3 részre osztom. Hűtőben tartom, amelyikkel nem dolgozom. Egy nagy tepsi méretű sütőpapíron kinyújtom vékonyra. Közben alatta is lisztezni kell. Felvert tojással megkenem a tetejét és vagy reszelt sajttal szórom meg vagy szezámmaggal vagy fűszerekkel, de a sajtra is szoktam paprikát, őrölt köményt szórni. Sodrófával kicsit belenyomom a sajtot a tésztába, majd derelyevágóval vékony csíkokra vágom, majd egy szer keresztbe is. Megfogom a papír két átellenes sarkát, és a sütőlapra emelem. 200 °C-os sütőben megsütöm. Nagyon gyorsan elkészül. Nem szabad magára hagyni. Közben épp arra van idő, hogy egy másik papíron a következő gombócot kinyújtsuk. Ha megsült, hagyjuk egy kicsit hűlni, mer akkor könnyebb széttördelni a vágás mentén. A sajttól egyes részek kicsit összesülnek, de ha hűl, a sajt is keményedik és könnyebb széttörni.
| |
Ngyon finom! küszönöm