| Gesztenyés-csokis alagút
Hozzávalók:
5 tojásból vékony piskótalap
10 db babapiskóta
1 dl tej
2 evőkanál cukor
Rum (vagy aroma)
Krémhez:
2 csomag gesztenyemassza
2 dl tejszín (legjobb a Hullala cukrászhab)
6 dkg keserű csoki
10 dkg porcukor
Rum
10 dkg Ráma margarin
Tetejére:
10 dkg csoki
2 evőkanál olaj
5 tojásból sütök egy vékony piskótalapot. Egy nagyobb őzgerincformát kibélelek folpack fóliával. A piskótából egy akkora téglalapot vágok, hogy kibélelhessem vele a formát, meg egy akkora lapot, hogy a végén befedjem vele.
A krémhez a margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát meg a rumot. A tejszínt jó kemény habbá verem és összevegyítem a gesztenyés masszával. 1/3 részét a piskótára kenem, a maradék krém felébe meg 6 dkg olvasztott csokit keverek.
A tejet elkeverem 2 evőkanál cukorral és annyi rummal vagy aromával, hogy kellemes rumos íze legyen az édes tejnek. Ebbe áztatom a babapiskótákat, de csak annyira, hogy ne ázzanak el túlságosan. A krémre egy csíkban 3 babapiskótát fektetem, erre rákenem a csokis krémet, aztán 2-2 db piskótát fektetek rá. (mivel itt már szélesebb a forma, így kényelmesen elfér), erre jön a maradék krém és a piskótalap, amivel lezárom a formát. Folpackot teszek a tetejére, és elteszem a hűtőbe pihenni, legalább pár órára, de az ilyesmit előző nap szoktam elkészíteni így másnapra már csak a máz, és a díszítés marad.
A hűtőből kivéve egy tálra borítom, olvasztott csokimázzal bevonom és díszítem.
Tejszínhabbal kínálom.
Megjegyzés: Ha valaki nem ismerné, a Hullala nem tejből készült tejszín, hanem egy növényi eredetű, tejszínhez hasonlító cukrászhab. Akinek már volt sikertelen tejszínfelverési kísérlete, annak kifejezetten tetszeni fog ez a termék. Mióta felfedeztem, már jó pár éve, azóta többször használom ezt, mint az igazi tejszínt, főleg az olyan édességeknél, mint ez is, ahol nem érezni azt a kis ízbeli különbséget. A legjobb tulajdonsága az, hogy nagyon könnyű felverni és nem esik össze. A szupermarketekben kapható kész torták is ehhez hasonló cukrászhabbal vannak díszítve, és napok múltán sem esik össze a hab. Ma már nagyobb üzletekben kapható, de a legnagyobbakban, mint Tesco és az Auchan, mindig.
| |