| Majonéz, tartármártás
Sok ismerősöm csak „bolti” majonézt használ, mert fél az elkészítésétől meg az ezzel járó macerával, pedig lehet ezt gyorsan és biztonságosan is készíteni.
1 tojássárgájához kb. 2 dl olajat használok. A tojás nagyságától is függ, hogy mennyit vesz fel. Azt írják a szakácskönyvek, hogy cseppenként kell az olajat adagolni, miközben folyamatosan kevergetjük (és még így is előfordul, hogy kicsapódik az olaj). Ha azonnal hozzáadjuk a mustárt, és először azzal keverjük el, akkor sokkal bátrabban lehet az olajat önteni és biztos sikerülni fog. Persze azért az első 1-2 kanálnyi olajjal apránként keverjük el a mustáros tojássárgáját, aztán a maradékot már 3-4 löttyintéssel is hozzáadhatjuk, mert nem fog kicsapódni. Olyannak kell lenni, mint a vajkrémnek. Tejföl hozzáadásával készül a tartármártás, amit fűszerezük sóval, porcukorral, fehérborssal, kis citromlével. Akkor finom, ha egy kicsit édeskés és savanykás is egyben.
Fontos!
Ha hozzáadtuk a tejfölt, már ne keverjük géppel, ha addig azzal kevertük is, mert túl híg lesz. Ugyanannyi mennyiségű tejföltől, ha csak kézzel keverjük bele, sokkal sűrűbb marad. Ha túl híg, nem tapad meg a zöldségeken rendesen a mártás.
| |