| Franciasaláta formában
A héjában főtt krumplit, a csemege uborkát és az almát kockára vágom, majd hozzákeverem az előzetesen korcára vágott, ételízesítős vízben megfőzött kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót. A zöldségek aránya az ízlésünktől is függhet. Én a krumplit külön meg is sózom egy kicsit. Ha összekevertem a mártással, legalább egy fél napig hagyom összeérni, de legjobb előző nap készíteni.
Ha formában akarom készíteni, aszpikot keverek egy kis tartármártásba, és ezt is hozzáadom a salátához.
Az aszpikhoz erőleveskockából készült forró levesben feloldok étkezési zselatint. 1 dl-hez kb. 1 jó evőkanálnyit. Hagyom hűlni és összekeverem a mártással. Nehéz megmondani, hogy mennyit használtam fel, de a képen látható formához kb. 1 dl plusz tartármártáshoz kb. ½ dl aszpikot adtam és ezzel kevertem össze a franciasalátát. A vízzel kiöblített formába töltöttem és jól lehűtöttem Ez elég volt arra, hogy kiborítva szépen összeálljon, és fényes legyen, de nem lett vághatóan sűrű. (Nem is ez volt a célom.).
| |