| Sakksüti
Hozzávalók:
A sárga tésztához:
16 dkg margarin
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás
12 dkg liszt
késhegynyi sütőpor.
A barna tésztához:
16 dkg margarin
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
Baracklekvár
A sárga tésztához a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem és belekeverem a masszába, és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítom. Közben a barna tésztát elkészítem úgy, mint a sárga tésztát, csak a liszt egy része helyett kakaóport teszek hozzá. Ha kihűlt az egyik lapot megkenem lekvárral, ráteszem a másik lapot, azt kettévágom, megint megkenem az egyiket és ráteszem a másik dupla lapot. Így egy 4 rétegű lapot kapok, amit felszeletelek olyan vastag szeletekre, mint egy rétegnek a vastagsága. 4-4 szeletet egymásra ragasztok lekvárral, de úgy forgatom, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön. Ebből a mennyiségből 4 rudat kapok. Szorosan egymás mellé teszem és lenyomatom egy deszkával, amire súlyt teszek. Legalább 1 órát így hagyom, de többnyire előtte este készítem, és másnap vonom be a tetejét olvasztott csokival.
Megjegyzés: nagyon kell igyekezni, hogy a tésztát egyenletesen simítsuk a tepsibe, mert ha a tészta néhol vastagabb, akkor nem fognak szépen egymás alá esni a kockák. Ha kisebb tepsiben sütjük, akkor nagyobb kockák lesznek.
|