| Karamellás ostya
Hozzávalók:
30 dkg cukor
Egy maréknyi dió
20 dkg Ráma margarin
1 tubus sűrített tej
1 csomag ostyalap
A cukrot egy lábasban megolvasztjuk. Amikor már az egész folyós és világosbarna, hozzáadjuk a margarint és a sűrített tejet. Folytonos kevergetés közben lassú tűzön próbáljunk meg belőle egynemű masszát főzni. Nagyon elkeserítő az elején a látvány, mivel a cukor összeáll, ráragad a kanálra, az olvadt margarin teljesen szétválik a cukortól, aztán lassan javul a helyzet, és szépen pöfögve elolvad a cukor is. Hozzáadjuk a diót, amit előtte nem túl finomra daráltunk, vagy apróra vagdaltunk. Ha úgy látjuk, hogy a vaj kiválik a tetején, az nem baj, majd ha hűl egy kicsit, bele tudjuk keverni.
4 ostyalap közé töltjük a masszát még langyosan. Tetejére teszünk egy deszkát és lenyomatjuk, míg kihűl.
Megjegyzés: régebben mindig csoki nélkül készítettem, de most olvasztott fehér csokit kentem a tetejére, amit keserű csokival díszítettem. Nem csak szebb, finomabb is, de nélküle is nagyon jó.
Nagyon nehéz teljesen egynemű masszává főzni a karamellt,, ezért mindig akad egy-egy nagyobb cukorcsomó, ami nem olvadt szét, ezeket jobb kiszedni, amikor a lapokra kenjük a masszát, mert nem jó, ha váratlanul egy kemény darabra harap az ember.
| |
Melinda!
A tubuson 170 gr van, de hogy ez pontosan mennyi dl-ben, azt nem tudom.:)