| Kínai citromos csirke
A csirkemell filét kockákra vágom, enyhén megsózom. 1 tojásból, lisztből, sóból, kevés vízből, fél csomag sütőporból sűrű masszát készítek. Ebbe belekeverem a húskockákat, és forró olajban megsütöm.
Elkészítem a citromos mártást. 2 dl dobozos almalevet egy fél citrom levével, kevés sóval és cukorral felforralom. 1/2 citromot meghámozok, a fehér bundáját alaposan leszedem, majd gerezdekre szedem és felszeletelem. Ezt is hozzáadom. 3 dkg étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverem, besűrítem vele a mártást, majd hozzáadok kb. 1 bögrényi párolt mexikói zöldséget (előtte a mikróban kevés vízzel, sóval megpároltam). Összeforralom. Utólag még annyi cukorral ízesítem, hogy kellemes édes-savanyú íze legyen. Rizs mellé teszem a húst, amit leöntök ezzel a zöldséges mártással. Nagyon finom friss, üdítő citromos íze van.
Megjegyzés: először csak óvatosan bánjunk a citromlével, inkább utólag savanyítsuk meg.
Egy kevés reszelt citromhéjjal is ízesítettem (mindig van itthon a hűtőben cukorral összekeverve, mert így kevés reszelt citromhéjból is nagyon sok aromát vesz ki a cukor), mindig annyit adva hozza, hogy csak kellemes legyen, ne keserű.
| |