|
Sokan idegenkednek az édes hús gondolatától. Sokáig én is így voltam vele, aztán sokat jártam kínai étterembe, ahol először az édes-savanyú, majd később ezt a nagyon édes változatot is megkedveltem. Kikísérleteztem otthon és szinte ugyanazt az ízt kaptam.
Szezámmagos édes csirke
A hús úgy készül, mint a Kínai citromos csirke, csak a befejezése más.
A csirkemell filét kockákra vágom, enyhén megsózom. 1 tojásból, lisztből, sóból, kevés vízből, fél csomag sütőporból sűrű masszát készítek. Ebbe belekeverem a húskockákat, és forró olajban megsütöm.
A karamellás szószhoz cukrot karamellizálok. A mennyisége függ a csirke mennyiségétől. Amikor már elolvadt a cukor és világosabb barna, hozzányomok egy fél citrom levét, kevés szója szósszal ízesítem, kis vizet öntök hozzá, és lassú tűzön kevergetve méz sűrűségűre főzöm. A citromlétől nem köt meg, hanem inkább nyúlós lesz egy kicsit. Ha korábban készítem és megkeményedik, meglangyosítom és a kisütött bundás húsdarabokat beleforgatom. Lehet hozzá egy kevés chiliport is adni. Nagyon érdekes ez az édes-sós-csípős kombináció. Végül egy kis pirított szezámmagot szórok rá.
| |