| Bíborosszelet
Hozzávalók:
Sárga rész:
2 tojás
3 tojássárgája
6 dkg porcukor
7 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
Fehér rész:
4 tojásfehérje
11 dkg kristálycukor
citromlé
2 dkg keményítő
Krém:
3 lap zselatin
2 ek. nescafe
5 cl kávélikőr
9 dkg porcukor
2 dl tejszín
A tojást, a tojássárgáját, a szitált porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem, ezután lazán beleforgatom a lisztet is, és a masszát nagyméretű sima csővel ellátott nyomózsákba töltöm.
A tojásfehérjét egy kevés citromlével kemény habbá verem, miközben apránként hozzáadom a cukrot, lassan belekeverem a keményítőt, majd a habot szinten nyomózsákba töltöm. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és felváltva a fehérjéből és a sárgájából nyomott csíkokból 2 db tortalapot készítek (1 lap felváltva 3 fehér és 2 sárga csíkból áll).. Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm, miközben résnyire nyitva hagyom a sütő ajtaját, majd a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem és 5 perc múlva becsukom a sütőajtót. Ezután kb. 20 percig még szárítom. Deszkára borítva a papírt lehúzom róla, és hagyom kihűlni. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom, a likőrt felmelegítem és feloldom benne a zselatint és a kávét. A tejszint kemény habbá verem, a porcukrot és a kávés keveréket belekeverem. A krémet az egyik tortalapra kenem. Ráteszem a másik tortalapot, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Tálalás előtt meghintem porcukorral, és óvatosan szeletekre vágom. Leheletfinom édesség.
Megjegyzés: ha Hullalából (növényi cukrászhab, kapható a nagyobb élelmiszer-áruházakban) készítem a krémet, nincs szükség a zselatinra, mert elég kemény és tartós lesz a hab.
| |
Móni!
Köszönöm szépen.:) Ha megnézed a 4. képet, ott a két lapot egyszerre sütöm. Két kb. 12 cm széles hosszúkás lapból áll.:)