| Most a Dr. Oetker sütőporos zacskón lévő képviselőfánk receptje alapján készítettem a képviselőfánkot. Szép nagyra nőttek. Kisebb jobb lett volna.
Profitterol fehércsokis vaníliás szósszal
Hozzávalók:
7 dkg liszt
3 dkg dkg margarin
1,5 dl víz
2-3 tojás
kevés só
1 mokkáskanál sütőpor
Töltelék:
3 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
cukor
Vaníliás szósz:
5 dkg fehércsoki
5 dl tej
2 tojássárgája
5-6 ek. cukor
2-3 púpos ek. vaníliás pudingpor
1 cs. vaníliás cukor
A vizet a zsiradékkal, sóval felforralom, egyből beleöntöm a lisztet és fakanállal addig kavarom, míg az egész összeáll, meg még egy kicsit. Leveszem a tűzről, várok pár percet, és egyenként jól elkeverem a tojásokkal. Nem szabad, hogy megfőjön benne a tojás! Tulajdonképpen annyi kell bele, hogy a massza megtartsa a formáját, ha pl. egy csillagcsöves formával nyomjuk ki. Lehet, hogy ha nagyon nagyok a tojások, akkor elég lehet 2 is. Ne legyen híg, ez a lényeg.
Kisebb gombócokat formázok egy sütőlapra, majd forró sütőben kezdem el sütni. Én 210 °C-on kezdem. Amikor már megnőnek és kezd kicsit pirulni, akkor leveszem a hőmérsékletet és hagyom szárazra sülni. Ez a lényege a képviselőfánk tésztájának. A tölteléktől úgyis megpuhul, de ha már eleve puha, meg sem lehet fogni egy vaníliakrémes képviselőfánkot. A Profitterolnál ez nem olyan lényeges, hiszen a ráöntött szósztól úgyis megpuhul egy kicsit.
Ha kihűl, csokis tejszínhabbal töltöm meg. A csokit mikróban megolvasztom, hagyom langyosra hűlni. A tejszínt (Hullalával egyszerűbb) habbá verem egy kevés cukorral és beleforgatom az olvadt csokit. Megtöltöm vele a fánkokat, egymásra rakom és leöntöm a vaníliás szósszal.
A szószhoz 4 dl tejet felteszek forrni a cukorral. Közben 1 dl tejben elkeverem a pudingport és a tojások sárgáját, meg a vaníliás cukrot, a tejhez öntöm és sűrűre főzöm. Végül beleteszem a csokit. Ha teljesen kihűlt, leöntöm vele a fánkokat.
| |