| Volt szerencsém Indiában megkóstolni a Tanduri csirkét, ahol valódi tanduriban (speciális kemence) sütik ezt a csirkét. Hosszú nyársra felfűzik az egész csirkecombokat és ezeket a nyársakat beleállítják felülről egy nyílt tüzű kemencébe. Nagy élmény volt kézzel enni, hozzá frissen sütött nannal (indiai kenyér) és különféle ízű szószokkal (uborka, menta) meg valamilyen csatnival (gyümölcsből készült édes, sós, hagymás, különlegesen pikáns lekvárféle). Ez már nagyon régen volt, de azóta is ez az egyik kedven csirkeételem. Mindig sikerült Indiából eredeti tanduri fűszerkeveréket kapnom, de most már itthon is megtalálható nagyobb élelmiszerláncok üzleteiben. Garam masala is jó. Indiában is sokféle fűszerből állítják össze ezt a keveréket, ami családonként más és más.
Tanduri csirke
A csirkecombok bőrét lehúzom és egy késsel a csontig bevagdosom néhány helyen, hogy a joghurtos szósz minél jobban átjárhassa.
Natúr joghurtba Tanduri keveréket vagy Garam masalát keverek, de jó sokat. Ez azt jelenti, hogy a fél literes joghurthoz legalább 3 púposabb evőkanálnyi keveréket adok. Jó alaposan megsózom, adok hozzá 2-3 evőkanálnyi olajat, egy fél citrom levét és egy evőkanálnyi pirospaprikát is, ha nem elég piros a fűszerkeverék. Indiában egész piros volt a csirke és nem csak a sütés miatt, hanem maga a fűszer miatt. Amit itthon vettem az sárgább színű, ha ilyet kapok, akkor pirospaprikát is teszek bele. Megkóstolom a joghurtos keveréket, és ha erősen fűszeres és jó sós, akkor beleteszem a csirkecombokat, és jól beledörzsölöm a mártást a vágatokba is. Célszerű előző nap elkészíteni.
Legjobb úgy sütni, hogy a tepsire rácsot teszünk, és arra rakjuk a csirkéket, mert így a felesleges savó lecsepeg. Ha nincs rács, akkor sütőpapírral kibélelt t tepsibe rakjuk, és ha sok leve lesz, azt öntsük le róla, hogy ropogósra sülhessen. A sütés vége felé még rákentem a tálban maradt joghurtot. Nagyon finom lett a végeredmény. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és egyszerű elkészíteni. Nyáron csirkemell szeleteket szoktam így bepácolni és grillen megsütni
| |