| Sokféle lehet egy zöldborsóleves, készülhet rántással, tejjel, hússal, hús nélkül, de ez a változat egyszerű, gyors, finom és mindig kellemes gyerekkori emlékeket idéz fel bennem. Ez volt az első leves, amit egyedül készítettem 12-13 éves koromban. A kertben volt hozzá minden. Borsószezon idején hetente többször is főztük és mégsem untuk meg. A nagymamám a zsenge borsóhüvelyt is megfőzte és annak a levével öntötte fel a levest, amitől még intenzívebb borsóíze lett. Amikor már volt újkrumpli azt is főzött bele és az újhagyma szára is belekerült.
Borsóleves
Hozzávalók:
30-40 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
ételízesítő, só
petrezselyem
olaj
1 tojás
liszt
A zöldségeket kockára vágom és kevés olajon addig pirítom, míg a sárgarépában lévő cukor kezd karamellizálódni, amitől még finomabb és szebb színű lesz a leves. A borsóval is tovább pirítom egy kicsit, majd felöntöm kb. másfél l vízzel. Ízesítem ételízesítővel (vagy húsleveskockával), hozzáadom egészben a hagymát, a zöldpaprikát (ez nagyon fontos), szükség szerint még sót és lefedve készre főzöm.
1 tojásból, lisztből, sóból és apróra vágott petrezselyemből nagyon lágy galuskát készítek, amit a levesbe szaggatok. (Nem szabad nagyon kikeverni, mert gumiszerű lesz, csak éppen egy kicsit.) Még szórok a levesbe petrezselymet (jelen esetben petrezselyem kockát használtam, mert nem volt friss otthon) és már kész is.
| |
Klaudia!
Bocs, de csak most olvastam a kérdésedet. Örülök, hogy a válasz nélkül is jól sikerült.:)