| Citrommázas almás táska
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg túró
10 dkg cukor
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
6 ek. olaj
csipet só
tej
Töltelék:
05 kg alma
5 dkg mazsola
5 dkg cukor
kevés citromlé
Bevonat:
15 dkg porcukor
citromlé
A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejjel, hogy lágy, jól nyújtható tésztát kapjak.
Hagyom pihenni, közben elkészítem a tölteléket. Az almát meghámozom, és apró kockára vágom, hozzákeverem a mazsolát, a cukrot, a citromlevet és reszelek hozzá citromhéjat is. Hagyom állni egy fél órát, közben átkeverem.
A tésztát kinyújtom kb. fél cm vastagra, kerek formával kiszúrom, teszek a közepébe tölteléket, félbe hajtom, a széleket összenyomom, és tepsire téve megsütöm. Nem kell bekenni tojással, mert úgyis jön rá máz. (Ha van a képen látható, filléres, piacon kapható eszközünk, pillanatok alatt elkészül vele a sütemény.)
A mázhoz a porcukrot annyi citromlével keverem össze, hogy nagyon sűrű legyen. Sokáig kell keverni, és csak apránként adom hozzá a citromlevet, nehogy túl folyós legyen. A sütemények tetejére kenem, ami nagyon gyorsan rászárad. A lényeg, hogy hagyjuk szellőzni a kész sütemény, különben a citrommáz nedves lesz.
Megjegyzés: ha előre megpároljuk az almát, talán még több töltelék fér bele, mert így egy kicsit üreges lett a sütemény. Tehetünk bele sűrű lekvárt vagy túrótölteléket is. A lényeg a tészta, ugyanis 2-3 nap múlva is friss marad.
| |