| Ez egy nagyon egyszerű recept, mennyiséget nem is írok, mert attól függ, hogy hány személyre készül, és nem kell a hozzávalókat mérni sem. Én, ha csirkecombból készítek valamit, akkor a felsőcombot előnybe részesítem, mivel nagyobb arányban van rajta hús a csonthoz képest.
Fűszeres-tejes csirkecomb
Hozzávalók:
csirkecomb (felső)
tej
liszt
fűszerkeverék
olaj
só
A lebőrözött csirkecombokat sózom, a felső oldalát lisztbe mártom és kevés olajban, egy serpenyőben elősütöm. Átteszem egy lábosba a lisztezetlen felével lefelé, a maradék zsiradékba pedig fűszerkeveréket szórok. Ez a pillanatnyi választéktól és a hangulatomtól függ, hogy milyet választok. Jelen esetben szárnyas fűszerkeveréket, de lehet fokhagymás, gyros, stb. is. Felöntöm tejjel - annyival, hogy a húsdarabokra öntve legalább a harmadáig érjen – összeforralom, és a húsra öntöm. Lefedve kisebb hőfokon párolom. Azért nem lisztezem meg az egyik felét, mert így párolás közben nem sül le az alja. Amikor a lisztes felére forgatom, a liszttől a tej sűrűsödik, és gyakrabban kell mozgatni, nehogy leégjen, de megfordítás után már nem kell sok párolás neki. Ha gyorsan fogyna a tej, lehet még önteni hozzá. Az a lényeg, hogy mire megpárolódik a hús, a tejből egy sűrűbb mártásféle legyen, de ne sok, csak amennyi vastagon bevonja a csirkét. Én a mártást egy szűrőn keresztül átnyomom, amikor a húsra öntöm tálaláskor, így nem lesz csomós.
| |