A receptet LX konyhalistán Dia tette közzé.
Mandulás álom
Hozzávalók:
I. réteg
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg darált mandula
7 dkg rétesliszt
4 tojásfehérjéből hab
II. réteg
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
III. réteg
7 dkg őrölt mandula
7 dkg vaj
5 dkg porcukor
IV. réteg
7 dkg őrölt mandula
1 cs. vaníliás cukor
Az első réteghez felverem a tojásfehérjét, a vajat kikeverem a porcukorral, liszttel és a mandulával, majd óvatosan a habbal összekeverem és egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítom és 200 °C-os sütőben megsütöm.
A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, és a forró tésztára öntöm. Visszateszem a sütőbe kb. 10 percre, majd hagyom a tepsiben kihűlni.
A harmadik réteg hozzávalóiból krémet keverek, és a kihűlt tésztára kenem.
Végül megszórom a vaníliás cukros mandulával. (Én tettem még hozzá porcukrot is, mert nem találtam elég édesnek.
Megjegyzés: a végeredmény nagyon finom és mutatós lett. Nem olcsó és kicsit hosszadalmas, de az eredmény nagyon jó. Vaj helyett Ráma margarint használtam.
|
Kocamac!
A receptben vaj szerepel, ha alaposan elolvasod. Az már a saját döntésed, hogy helyette Rámát használsz-e. Én nem nagyon érzem azt a fura ízt, amiről írsz. Még a krémekben sem nagyon, de belesütve meg biztos nem. A cukor mennyisége sem túlzás ebben a sütiben, hiszen az össz mennyiség kb. 20-22 %-a. Egy átlagos piskótában is ennyi cukor van. Azt is túl édesnek gondolod? Egyébként meg bármikor helyettesíthető a Ráma vajjal, zsírral, a cukor meg akár mesterséges édesítővel, vagy xilittel, ami ugyan jóval drágábbá teszi a süteményt, de aki csak hébe-hóba sütöget, az akár meg is engedheti magának a drágább alapanyagot. Jó sütkérezést!