| Ez az egyik legegyszerűbb módja a gombás hús elkészítésének. Bármilyen hús jó hozzá. Általában karajból készítem, de most csak csirkemell volt itthon. Azzal is nagyon finom.
Gombás hús
Hozzávalók:
8 szelet hús
40 dkg gomba
4 dl tejföl
só
pirospaprika
kakukkfű
vaj
A hússzeletek kiklopfolom, sózom, és vajban elősütöm. Egy kivajazott hőálló edénybe vagy kisebb tepsibe teszem a hússzeletek. A maradék zsiradékba teszem a felszeletelt gombát, sózom, pirospaprikázom, kevés kakukkfűvel megszórom és összekeverem a tejföllel. Nem hagyom a tűzön! Ezt a gombás keveréket a húsra öntöm, és fólia nélkül beteszem a sütőbe. Csirke esetén általában nem kell a folyadékot pótolni, de vastagabb hússzeleteknél lehet, hogy szükség lesz rá. Amikor látom, hogy a gombaszeletek a hús tetején barnulni kezdenek, egyszer átfordítom a hússzeleteket. Ekkor látom, hogy szükség van-e még vízre. Még visszateszem a sütőbe addig, amíg ismét kezd pirulni a teteje. Maradjon egy kevés mártás alatta! Ha nagyon elfogyna a leve, a hússzeletek kiveszem és egy kis tejet keverek hozzá. Sűrűbb gombamártás lesz belőle. A kakukkfűtől, ha nem estem túlzásba a fűszerezéskor (már előfordult), akkor egy kellemes ízű ételt kapok.
| |
Kedves Margaréta!
Köszönöm szépen a tanácsot. Az egyik ismerősömtől azt a megjegyzést kaptam, hogy majdnem minden ételbe teszek sajtot (meg tejszínt), és kicsit nagy az ilyen ételek aránya. Igaza van, így néha olyan ételt is készítek, ami sajt nélkül is finom. Az ötletet köszönöm szépen, talán valaki kipróbálja így is.:)