| Palócleves
Hozzávalók:
50 dkg marhahús
1 nagy vöröshagyma
3 ek. olaj
1 ek. pirospaprika
só
őrölt kömény
1 kk. Erős Pista
3 g. fokhagyma
1 babérlevél
4 közepes burgonya
30 dkg zöldbab
2 dl tejföl
1 ek. liszt
fél citrom leve
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, hozzáadom a kockára vágott húst, és fehéredésig sütöm. Fűszerezem pirospaprikával, sóval, köménnyel, zúzott fokhagymával, cseresznyepaprika krémmel, babérlevéllel, elkeverem és egy kevés vízzel felöntöm, majd lefedve majdnem puhára párolom. Közben a vizet pótolom. Ha már majdnem kész, felöntöm vízzel és beleteszem a zöldbabot, majd a burgonyát. (Ha nem zsenge a zöldbab, akkor hagyom főzni 5-10 percig, mielőtt a burgonyát hozzáadom.) Amikor megpuhult, még utána fűszerezem. A tejfölhöz adom a lisztet, egy keveset a leves levéből, majd simára keverem. A leveshez öntöm, még pár percig hagyom a tűzön, majd citromlével vagy ecettel pikánssá ízesítem.
Megjegyzés:eredetileg bárányhúsból készül, én többnyire sertéshúsból készítem, most éppen marhahús volt itthon.
| |