| Gyerekkoromban császármorzsaként a grízzel készült daramorzsát ettük, ami nagyon finom, csak kicsit hosszabb az elkészítése. Meg kell várni, míg a dara megszívja magát. A lisztes változat jóval gyorsabb, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat és már süthető is. Van, aki úgy készíti, hogy először megpirítja serpenyőben és beteszi a sütőbe, de a nagymamám még a morzsás változatot is a tűzhelyen készítette lábasban, és tökéletes volt. Ez a lisztes változat meg pillanatok alatt elkészül a serpenyőben is.
Császármorzsa
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4 tojás 4 dl tej csipetnyi só 5 dkg cukor 3 ek vaj vagy margarin 1 tk reszelt citromhéj 5 dkg mazsola 1 cs .vaniliáscukor 2 cl rum.
A mazsolát a rumban áztatom (kb.½ óra). A tojásfehérjét kemény habbá verem a cukorral. A lisztet a tojássárgájával, a sóval, a tejjel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal (vagy citromaromával), a mazsolával és a rummal együtt kikeverem. Óvatosan belekeverem a tojáshabot. Egy nagy serpenyõben (én erre a pizzasütőt használom) margarint vagy vajat hevítek, és beleöntöm a tésztát. Addig sütöm, míg az alja meg nem pirul. Ekkor megfordítom és a másik felét sütöm meg. Kisebb darabokra aprítom egy lapát segítségével. Porcukorral meghintem és lekvárral vagy szörppel tálalom. Most friss őszibarackot és baracklekvárt kínáltam hozzá.
Megjegyzés: most csak fél adagot készítettem, így egyszerre sütöttem meg, de ha nincs elég nagy serpenyőnk, akkor inkább 2 részletben érdemes megsütni, mert nagyon gyorsan elkészül. A vajat vagy olajat jól fel kell forrósítani (a vaj gyorsan megég!), hogy a massza sisteregjen, amikor beleöntjük.
| |
Nagyon jó recept, már többször elkészitettem és nagyon szeretjük! Köszönöm!