| Nagyon szeretem a káposztás ételeket, azok közül is az egyik kedvencem a rakott káposzta. Az egyszerűsége ellenére azért elég macerás étel, mert el kell készíteni a húst, a párolt rizst, és a párolt káposztát, egy edényben össze kell rakni és megsütni. Ez 4 edény és 4 különféle művelet. Ezt próbáltam leegyszerűsíteni, ami elég jól sikerült.
Egyszerű „rakott” káposzta
Hozzávalók:
½ darált hús
1 pohár rizs
½ kg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 fej hagyma
1 chilipaprika (Vagy Erős Pista ízlés szerint)
1 babérlevél
pirospaprika
só, bors
A hagymát megpirítom kevés olajon, majd hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és a darált húst rádobva addig pirítom, míg a hús morzsalékos lesz. Ekkor öntök hozzá 1 pohár vizet, sózom, borsozom, beleteszem a chilipaprikát és a babérlevelet, majd belekeverem a nyers rizst és a (szükség szerint) kiöblített káposztát. Jól összekeverem. Az egészet egy kiolajozott jénaiba (vagy tepsibe) öntöm, elegyengetem, majd 2 pohárnyi vizet öntök rá, jól lefedem és 180-200 °C-os sütőben kb. 45 percig sütöm. A sütés félidejében, amikor már a vizet nagyjából beszívta, leöntöm a tejföllel, egy kanállal több helyen megszurkálom, hogy a tejföl ne csak a tetején maradjon, és fedő nélkül befejezem a sütést.
Tálaláskor még kínálok hozzá tejfölt.
Megjegyzés: bátrabban sózzuk az elején, vagy a felöntővizet sózzuk meg, különben nem lesz elég sós.
| |
Kedves Ani!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, és köszönöm szépen a visszajelzést.:)