| Lányom születésnapjára készítettem ezt a tortát. Igaz, hogy ő most Írországban van, de ez az első olyan születésnapja, amit nem együtt ünnepelünk meg, ezért aztán tartom magam a családi hagyományhoz, mi szerint mindenki születésnapjára készítek egy tortát.
Patrícia torta
Hozzávalók:
I. réteg:
25 dkg keksz
2-3 dkg Ráma margarin
5 dkg csokoládé
kevés tej
II. réteg:
3 dl tej
1 cs. vaníliás puding
4 ek cukor
20 dkg Ráma margarin
8 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
rumaroma
III. réteg
II. réteg fele + 5 dkg olvasztott csoki
IV. réteg:
2 dl tejszín vagy Hulala
1 ek. porcukor
Megfőzöm a vaníliás pudingport 3 dl tejben, 4 ek. cukorral, majd kihűtöm.
A kekszet megdarálom, a csokit felolvasztom a mikróban, hozzákeverem a margarint, és a kekszhez adom. Egy kevés (kb. 2-3 ek.) tejjel összegyúrom. Csak annyit adok hozzá, hogy épp összeálljon.
A krémhez a margarint a porcukorral elkezdem keverni, majd a gesztenyemasszával folytatom, végül a kihűlt pudinggal könnyű, habos krémmé keverem. Elfelezem és az egyik felébe 5 dkg olvasztott csokit teszek
Egy kapcsos tortaformába nyomkodom a kekszes masszát, majd a világosabb krémet, rá a csokisat, majd az 1 ek, porcukorral felvert tejszínhabot, illetve Hulalát. (Ha tejszínt használok, habfixet is teszek bele.) Jól lehűtöm, majd egy tálra helyezem és feldíszítem.
Megjegyzés: legközelebb a formába sütőpapírt teszek, vagy darált kekszet szórok rá, mielőtt belenyomkodom a kekszmasszát, hogy ne tapadjon úgy le. Talán jobban mutat, ha egy kicsit kisebb formában készül, mert akkor magasabb lesz, de ez az ízén ez nem változtat. Így is nagyon finomra sikerült. Viszonylag gyorsan elkészült.
| |