| Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
csipet só
20 g élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 dl tej
citromhéj
A töltelékhez a cukrot és a diót a tejjel sűrűre főzöm, reszelt citromhéjjal ízesítem és hagyom kihűlni.
A margarint a liszttel és a cukorral elmorzsolom. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatom, a tejföllel, a tojások sárgájával és a sóval együtt a liszthez adom. Jól kidolgozom. (Ha túl kemény lenne egy kis tejet, ha túl lágy egy kis lisztet keverek hozzá.) Rugalmas, jól nyújtható állagúnak kell lennie.
Kicsit pihentetem, kinyújtom, négyzetekre vágom, megtöltöm a töltelékkel, kifliket formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Tojássárgájával megkenem a tetejét, hagyom hűvös helyen rászáradni, majd megkenem tojásfehérjével és kb. fél órás pihentetés után 200 °C-os sütőben megsütöm.
| |