Marcipános szilvás gombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt (a burgonyától függően)
1 tojás
2 ek. olaj
1 púpos ek. búzadara
só
szilva
marcipán
cukor
fahéj
zsemlemorzsa
vaj
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, összetöröm és hagyom teljesen kihűlni.
Közben a szilvát kimagozom, a mag helyére marcipánt teszek. A cukorhoz fahéjat keverek és a nedves marcipános szilvát beleforgatom.
A kihűlt burgonyához lisztet, búzadarát, sót és tojás adok, majd összegyúrom.
Lisztezett deszkán vastagabbra nyújtom, kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágom, és lisztes kézzel mindegyikbe egy-egy szem szilvát csomagolok. Enyhén forrásban lévő sós vízbe rakom és addig főzöm, míg a gombócok a víz tetejére jönnek, és még egyet forrt.
A zsemlemorzsát megpirítom a vajon a maradék fahéjas cukorral együtt és a leszűrt gombócokat beleforgatom.
Tálaláskor porcukorral meghintem.
Megjegyzés: hagyományos módon általában fahéjas cukrot tesznek a szilva közepébe, de ezzel a marcipánnal még sokkal finomabb lett. (A szilvákat azért forgattam meg a fahéjas cukorban, mert nem találtam a szilvát elég édesnek, ha édes, nincs rá szükség, de a pirított morzsába akkor is érdemes cukrot és fahéjat tenni, mert így még finomabb lesz.
Amikor a tésztát összegyúrom, azonnal megtöltöm a szilvával, és megfőzőm, mert ha pihen, egyre lágyabb és ragadósabb lesz a tészta!
|