|
Szalagos fánk
A fánk a legkényesebb kelt tészta, összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván.
Hozzávalók 28—30 darabhoz:
½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárga
1 pohárka rum
késhegy-nyi só
kb. ½ l tej
1 liter olaj a sütéshez
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett desz-kán letakarva, még kb. ½ órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük.
Megjegyzés: talán egy picivel több porcukrot és sót tettem bele, így finomabb. A baracklekvárt kevés rummal megmelegítettem, tálaláskor a fánk mélyedésébe kanalaztam és porcukorral megszórtam. Mint mindig, most is a Horváth Ilona receptjét választottam, mivel ez már nagyon sokszor bevált. A leírása olyan részletes, hogy nem is változtattam a szövegén.
| |
Kedves Kata!
Amikor tanultam főzni, még alig adatak ki szakácskönyet. A Horváth Ilona féle könyv volt a biblia a konyhában. Sokat tanuiltam belőle.
Köszönöm szépen a kedves szavakat.:)