| Húsvéti tojáslikőrös süti
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg Ráma
6 dkg porcukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
2 kk. sütőpor
csipetnyi só
Krémhez:
1 dl tejszín
12 dkg étcsoki
8 dkg vaj (Ráma)
Tetejére:
porcukor
15 dkg fehér csoki
0,5 dl tojáslikőr
A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, a porcukorral és a sütőporral. Elmorzsolom benne a margarint, majd a tojással összegyúrom. Vagy dagasztóspirállal keverem, vagy nagyon gyorsan dolgozom, hogy ne melegedjen fel a kezemtől. Kb. 20 percre beteszem a hűtőbe. Ezalatt elkészítem a krémet.
A tejszínt az összetördelt csokival a micróban felolvasztom. Először csak fél percig micrózom, majd megnézem, hogy olvad-e, ha nem eléggé, akkor még visszateszem, de csak 10-15 másodpercre. A lényeg, hogy ne melegedjen túl, csak annyira, hogy a csoki elolvadjon. (Tapasztalatlanabbak inkább gőz fölött olvasszák a csokit, bár még soha nem rontottam el, ha nem egyszerre melegítettem túl a masszát.) Amikor már egynemű a csoki és a tejszín, hozzákeverem a margarint vagy a vajat. (Ezt még ízesítettem 1-2 ek. tojáslikőrrel.) Ezután egy olyan edénybe teszem, amiben majd tudom elektromos habverővel keverni, és beteszem a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe, hogy jól lehűljön. Nem kell megfagyasztani!
Közben a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3 mm vastagra és kiszúrom a tojás alakú szaggatóval. (Egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót tojás alakúra nyomtam. Vissza lehet hajlítani kerekre utána!) Minden második közepét kicsi (3 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszúrom és 180 °C-os előmelegített sütőben megsütöm. Nem szabad otthagyni, mert 10 perc sem kell hozzá, hogy megsüljön. Inkább világosabb legyen, mint barna. Ha nincs túlsütve a linzer, akkor a tölteléktől jobban megpuhul.
Kb. 15 dkg porcukrot 1-2 ek. vízzel kikeverek, míg sűrűn folyós és sima lesz a massza. (Legalább 5 perc.) Én tettem bele pár csepp színtelen mandulaaromát is, hogy valami íze is legyen. Ha túl sűrű egy pici vizet, ha túl folyós még egy kis porcukrot teszek hozzá. A lyukas tésztát ezzel vonom be, és hagyom száradni. Ez gyorsan megy.
A krémet, ami a hűtőben jól megdermedt, egy elektromos habverővel összekeverem, de csak annyira, hogy krémes legyen és kenhető. Ezzel a krémmel összeragasztok egy egész és egy lyukas tésztát.
A tojáslikőrt és a fehér csokit a mikróban összemelegítem (de itt még óvatosabban kell, mert a tojás kicsapódhat a likőrben, ha túl forró lesz. Nekem 15 másodperc elég volt, és utána már kevergetve szépen összeolvadt a csokival.) Ezt a masszát belekanalazom a lyukakba, és így olyan lesz, mint egy félbevágott tojás. Ha van sárga ételfesték, akkor még jobban néz ki, mert a fehér csoki és a tojáslikőr nem elég sárga.)
| |
Hogy mekkora ötlet ez a süti, igazi húsvéti hangulata van. Ma sütöm a második adagot, mert a gyerekek (már nagyok) mind megették. Nagyon köszönöm Aliz ezt a receptet. Igazi dísze lesz a locsolókat váró tálnak. Eddig minden recepted szuiper volt, amit megtsütöttem.
Üdvözlettel,
Anci