A recept alapja Horváth Ilona szakácskönyvéből való. Az eredeti, egyszerű változatot is érdemes kipróbálni, amit én most egy kicsit színesítettem, ízesítettem és így egy picit még finomabb lett.
Darahab vaníliaszósszal
Hozzávalók:
1 l tej
10 dkg búzadara
15 dkg cukor
4 tojás fehérje
csipetnyi só
szörp vagy jam (én gránátalma szörpöt használtam)
Vaníliaszószhoz:
4 tojássárgája
2. kk. étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
1-2 cs. vaníliás cukor
cukor
6 dl tej
A tejet felforralom egy csipetnyi sóval és lassan szórom bele a búzadarát, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, hogy ne legyen csomós. Kevergetve készre főzöm. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem és egy habverővel a forró tejbegrízbe keverem. Ettől megduzzad és könnyű lesz. Felébe egy kevés szörpöt vagy valamilyen piros lekvárt keverek, de nem sokat, hogy ne legyen folyós. A formákat vízzel kiöblítem és a kétféle grízt beleöntöm. Alaposan lehűtöm, hogy megszilárduljon.
A maradék tojássárgájából vaníliaszószt készítek. A tojássárgáját 2 kk. étkezési keményítővel (vagy vaníliás pudingporral), és kb. 1 dl tejjel simára keverem. Közben a többi tejet annyi cukorral, amilyen édesen szeretjük, és a vaníliás cukorral felforralom, majd a tojásos tejjel összefőzöm. Lefedve hagyom kihűlni, majd a formából kiborított tejbegríz köré öntöm.
Megjegyzés: ízesítés nélkül is nagyon finom a gríz a vaníliaszósszal, de ha színesíteni akarjuk, akkor bármivel lehet keverni. Finom lesz nutellával, kakaóval, de akár narancsszörppel vagy pl. aromával ízesítve is. (császárkörte, vérnarancs, stb.)