A Verdens beste változatlanul vezeti nálunk a sütemények toplistáját. Az elmúlt 20 évben talán a legtöbbször készített édesség volt a családban, az eredeti recept szerinti változatban, vagyis vaníliás krémmel töltve. Most is csak a tölteléket változtattam meg, a tésztának megmaradtak az arányai.
Mivel szülinapra készült, így a kerek formát választottam.
Epres verdens beste
Hozzávalók:
15 dkg Ráma
15+25 dkg cukor
15 dkg lisz
5 tojás
5 ek. tej
2-3 kk. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
Vaníliakrémhez:
1 cs. vaníliás Aranka krémpor
1 cs. vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
2 dl tejszín vagy Hullala
eper
Eperkrémhez:
30 dkg eper
4-5 ek. cukor
3 dl tejszín vagy Hullala
A tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű puha margarint, a 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem. A sütőport a liszthez adom és a tejjel együtt a tojásos keverékhez öntöm, és jó habosra keverem.
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem.
Sütőpapírra akkora kört rajzolok, amekkora a tortaformám, és rákenem a sárga masszát, majd erre a habot és 170 °C-os sütőben rózsaszínűre sütöm. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre kettő is sülhet. Ha nem ragaszkodunk a kerek formához, akkor egy nagy tepsiben és egy félben süssük, így 3 lapot kapunk.
A vaníliakrémhez az Aranka krémport hideg tejben, az előírás szerint, de csak 2,5 dl tejjel, krémmé verem. Az ízét egy vaníliás cukorral, és ízlés szerint még cukorral ízesítem, majd lazán beleforgatom a Hullalát.
Az epres krémhez az epret turmixolom a cukorral, majd a felvert Hullalához adom, és még egy együtt egy rövid ideig habosítom. (A Hullala nagyon érdekesen viselkedik a savas gyümölcsökkel, szörpökkel. Ahogy hozzákeverem, nagyon kemény hab lesz belőle azonnal. Ha igazi tejszínt használunk, akkor mindenképpen kell hozzá zselatint keverni. Lehet, hogy egy fokkal még finomabb lenne vele, de tapasztalatom szerint nem minden tejszínt lehet keményre felverni. Hullalával mindig biztos a siker.)
A tészta sülés közben terül egy kicsit, főleg a hab, ezért a kerek tortaformát ráteszem és körbevágom. (A leeső részek valahogy mindig elfogynak.)J
Egy palacsintasütő lapáttal leválasztom a tésztát a papírról és tálra teszem. Rákenem a vaníliakrémet és félbevágott eperszemeket a krémbe nyomkodom. Ráteszem a második lapot, erre kenem az epres krémet. A harmadikat a tetejére teszem és a hűtőben jól lehűtöm.
Megjegyzés: a képen kicsit mások az arányok. Ha valamit először készítek, de utólag változtatok rajta, a képeket már nem tudom módosítani, csak a leírást. Mivel én a teljes Hullalát az eperrel kevertem össze, így a rózsaszín krém jóval vastagabb lett, mint a vaníliás. Szerintem a Hullala egy részét a vaníliakrémhez keverve még finomabb lesz és a 2 krém magassága is közel azonos vastag. A receptben már így írtam le.
Mindent meg lehet sütni sütőpapír nélkül is, hiszen régen nem nagyon használtak ilyesmit, legfeljebb zsírpapírt, de ehhez már a legelső alkalommal is sütőpapírt használtam, ami már majdnem 25 éve volt. Ez kimondottan olyan süti, amihez én mindenképpen javasolnám a papír használatát. Nagyon nehéz lenne a tepsiből kiszedni papír nélkül. Így papírral együtt ki lehet emelni a tepsiből, és könnyebb úgy elválasztani egy széles késsel vagy palacsintaforgatóval, hogy az egyik kézzel fogod a papírt, a késsel meg leválasztod róla a tésztát. Ha a papírt is kettévágod, akkor a papírról könnyebb rácsúsztati a tésztalapot a tálra, majd a felső lapot a krém tetejére.:)
2010.04.02. 17:45
Dóri
szia!
azt szeretném kérdezni, hogy ha úgy sütöm a tepsiben, hogy ki vajazom - lisztezem, és nem használok sütőpapírt úgy is jó?
2010.03.16. 23:28
Aliz
Kedves Margó!
A megadott mennyiségből kijön a 3 lap. Ha egy nagy tepsiben sütöd, akkor sülés után vágod 3 részre (3 hosszabb csíkot kapsz), vagy külön sütöd a 3 kerek lapot, így a haramada sárga részt kened a papírra, és erre a harmad habot és még kettőt ugyanígy.:)
Kezdő vagyok és lehet azért nem értem, de a ha 3 lapban vagy 3 kerek formátumba sütöm, akkkor ugye 3-szor annyi adag kell mint amennyi meg van adva, vagy a megadott mennyiséget harmadolom?Várom válaszod, üdv:Margo
2009.05.31. 20:14
Aliz
Rkriszta! Örülök, hogy sikerült.:) Azért örülök a visszajelzéseknek, mert érdekel, hogy a leírásom alapján más is hasonló eredményt ér-e el, mint én, mert akkor valószínű, hogy jól írtam le.:)
2009.05.31. 19:32
rkriszta
ennél bővebben szerettem volna:-)
Nagyon finom lett a süti, pont mint a képen, én rendes tepsiben készitettem el. SZUPER
Húúúú ez biztos nagyon finom lehetÉn már kipróbáltam a hagyományos Verdens beste-t,a gyerek névnapjára csináltam meg,nagyon ízlett mindenkinek.Ezt is kipróbálom hamarosan.
Dóri!
Mindent meg lehet sütni sütőpapír nélkül is, hiszen régen nem nagyon használtak ilyesmit, legfeljebb zsírpapírt, de ehhez már a legelső alkalommal is sütőpapírt használtam, ami már majdnem 25 éve volt. Ez kimondottan olyan süti, amihez én mindenképpen javasolnám a papír használatát. Nagyon nehéz lenne a tepsiből kiszedni papír nélkül. Így papírral együtt ki lehet emelni a tepsiből, és könnyebb úgy elválasztani egy széles késsel vagy palacsintaforgatóval, hogy az egyik kézzel fogod a papírt, a késsel meg leválasztod róla a tésztát. Ha a papírt is kettévágod, akkor a papírról könnyebb rácsúsztati a tésztalapot a tálra, majd a felső lapot a krém tetejére.:)