| Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
25 dkg juhtúró
25 dkg vaj (margarin)
1 kg liszt
1 tk. só
2 dl tejföl
2 tojássárgája
tojás (a kenéshez)
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom.
A lisztet elmorzsolom a vajjal vagy margarinnal és a túróval. A közepébe mélyedést készítek, és ebbe öntöm az élesztőt, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, majd összegyúrom. Langyos helyen 1 órát kelesztem.
A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrom, kinyújtom, és kisebb pogácsákat szaggatok belőle. Tetejét ollóval megcsipkedem, megkenem tojással és kb. 15 percig hagyom kelni.
Előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: a tésztát még nyersen meg kell kóstolni, ugyanis azért szerepel csak 1 tk. só a receptben, mert a juhtúró sós. Mivel nem egyformán sósak a különböző készítmények, lehet, hogy nem lesz elég a megadott mennyiség. (Én a dupláját tettem hozzá.) Nyersen sósabbnak kell éreznünk, mivel ez az íz sütés közben csökken valamennyit.
Forrás: Fanny konyha
| |