A recept érdekessége, hogy a fiam készítette, aki szeret főzni, de eddig a sütés iránt nem tanúsított különösebb érdeklődést.A finomlisztet máris lecserélte teljes kiőrlésű lisztre, amit nem éreztem az ízén, de én azért maradnék a finomlisztnél.
Tejfölös-almás lepény
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg finomliszt (teljes kiőrlésű liszt)
1 tojás
1 tk. sütőpor
kb. másfél dl tej
1/2 citrom reszelt héja
5-6 alma
5 dkg mazsola
fahéj vagy almás sütemény fűszer
3 dkg kristálycukor
Tejfölös öntet:
3 tojás
1 cs. vaníliás cukor
2 dl tejföl
3 dkg kristálycukor
A tésztához a puha margarint habosra keverem a porcukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A lisztbe belekeverem a sütőport és a tejjel felváltva a tojásos masszához adom, miközben krémes állagúra keverem.
Egy közepes (lasagne) tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztát belesimítom.
Az almát 4 részre vágom, meghámozom, magházát eltávolítom és vékonyan felszeletelem. A mazsolát megmosom és egy kevés vízzel együtt a mikróba teszem 1-2 percre. Ezalatt olyan állaga lesz, mintha hosszabb időre beáztattam volna. Összekeverem az almaszeletekkel és a tésztára szórom. A fahéjat vagy az almás sütemény fűszert összekeverem a cukorral és az almára szórom.
180 °C-os sütőben 20 percig sütöm, majd kiveszem és leöntöm a tejfölös öntettel, majd további 20 perc alatt készre sütöm.
A tejfölös öntethez a tojások sárgáját összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel, majd a felvert fehérjét beleforgatom.
Megjegyzés: az almára szórt cukornál vegyük figyelembe, hogy az alma mennyire édes. Most kicsit édesebbre sikerült a kelleténél, mert az alma önmagában is nagyon édes volt. Mivel a többség leszavazta a mazsolát, így csak a sütemény egy része kapott belőle.
Lenne egy kérdésem! Nekem a sütemény tésztája olyan mintha nyers lenne. Mit rontottam el? Egyébként az ízélményen ez nem ront, mert nagyon-nagyon finom!!! És köszi a sok-sok receptért, tőled tanulok főzni... Lívi
Válasz:
Ha betartottad a receptben megadott sütési hőmérsékletet és időt, akkor nem rontottál el semmit. Lehet, hogy egy kicsit szaftosabb volt az almád, mint amiből mi készítettük, de nyers akkor sem lehetett.40 perc sütés után nem maradhat nyers a tészta.:)
2009.09.27. 19:08
Aliz
Erzsóka!
Köszönöm a visszajelzést.:)
2009.09.27. 19:07
Aliz
Kedves Réka!
Köszönöm szépen a gratulációt és örülök, hogy ízlett.:)
Üdv.
Aliz
2009.09.26. 15:31
Réka Siófokról
Kedves Alíz!
Reggel találtam a tejfölös almás lepény receptjét, délben pedig már az asztalra is tettem.
Éppen úgy néz ki, mint a fotódon, és nagyon ízlett a fiúknak.
Ez a recept bekerült a mai napon a családi kedvencek közé.
Gratulálok az oldaladhoz, szinte már csak innen keresek recetet. Nagy segítség, hogy lépésről-lépésre mutatod az elkészítést.
Még nagyon sokáig maradjon ez a hobbid, azt kívánom.
Nagyon fincsi...