Erre a sütire nagyon büszke vagyok, mert amikor elkészült, elfogott az a nagyon jó, "igen, ezt jól megcsináltam" érzés, ezért csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki.A látszat ellenére egyszerű, könnyű és nagyon finom.Az alap egy hagyományos linzer tészta, rajta egy almás hab, kevés mézespuszedlivel feldobva, a tetején meg csokis linzertészta reszelve.
Almahabos süti Aliz módra
Hozzávalók:
Linzerhez:
30 dkg liszt
20 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
2 kk. sütőpor
2 tojássárgája
csipetnyi só
Almahabhoz:
2 tojásfehérje
1 kg alma
3+2 ek. cukor
fahéj
6-7 dkg étcsoki
10 dkg mézespuszedli
A linzertésztához összekeverem a lisztet, a cukrot és a sütőport. A vajat elmorzsolom benne és a tojások sárgájával összegyúrom. Igyekszem gyorsan dolgozni, hogy ne nagyon melegedjen fel a kezemtől. ½ órára beteszem a hűtőszekrénybe pihenni.
Közben az almát meghámozom, lereszelem, a cukorral (az alma édességétől függően és ízlés szerint) és a fahéjjal megpárolom (fedő nélkül). Hagyom hűlni.
Egy A4-es nagyságú kisebb tepsibe beleszabok egy darab sütőpapírt, majd a tészta 2/3-át azon nyújtom ki. A papírral együtt könnyebb a tésztát a tepsibe emelni. 200 °C-ra előmelegített sütőben félig megsütöm. A maradék tésztába belereszelem a csokit, összegyúrom és beteszem a mélyhűtőbe.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a 2 ek. cukorral és a langyosra hűlt almapépet lazán beleforgatom.
Az elősütött tésztára rámorzsolom a mézespuszedlit (nem kell nagyon apróra) és ráöntöm az almahabot. A tetejére reszelem a csokis linzertésztát és 200 °-os sütőben kb. 20 percig sütöm.
Megjegyzés: mi melegen ettük fagyival, de ez már igazán túlzás volt, mert önmagában is nagyon finom.
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és annak még jobban, hogy tetszik a receptem. Köszi az ötletet, legközelebb kipróbálom kakaóporral,. Nem árt spórolni egy kicsit.:)
2013.09.22. 12:14
Dóri
Szia Aliz!
Kipróbáltam ezt a nagyszerű receptet, természetesen nem kellett ebben sem csalódnom :)) Isteni lett! :) Viszont én elfelejtettem étcsokit venni, ezért holland kakaót tettem a reszelt tésztához, de ez szerintem semmit nem rontott rajt. Köszönöm a receptet, ez lett a kedvenc almás sütink! ;)
2010.05.20. 17:19
Aliz
Kingácska!
Nagyon sz szépen köszönöm.:)
Tényleg nem azért mondom, mert ez saját recept, de nagyon-nagyon finom. Ha nem kellene mindig új receptet felraknom az oldalra, legalább havonta kétszer sütnék egy ilyen sütit.:)
Kedves Dóri!
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és annak még jobban, hogy tetszik a receptem. Köszi az ötletet, legközelebb kipróbálom kakaóporral,. Nem árt spórolni egy kicsit.:)