Gyerekkoromban a nagymamám mindig lereszelte a citrom héját és cukorral összekeverve tartotta a konyhaszekrényben, egy csavaros kis üvegben. (Még csak nem is hűtőszekrényben.)
Ennek az a nagy előnye, hogy sokáig eláll, gazdaságos, azonnal használható, kevesebb kell belőle az ételbe, így ha nem kapunk vegyszermentes citromot, kevesebb káros anyaggal kell számolnunk. Hűtőben tartva akár hosszú hetekig felhasználható.
Ha cukorral keverem össze a lereszelt citromhéjat, a cukor felszívja az illóolajat, így a cukornak átadja az ízét, illatát és kevesebb mennyiségtől is intenzívebb lesz a citromos íz az ételben, mintha frissen reszelném hozzá.
Ha csak erre a célra veszek citromot, és a levére nincs éppen szükségem, akkor kicsavarom és a jégkocka tartóban lefagyasztom. Ezután zacskóban tartom, és bármikor kell, pl. teához, csak előveszek 1-2 kockát. A fagyasztás alatt megmarad a C-vitamin tartalma és az íze is.
Egyszerű az elkészítése. A citromok héját alapos mosás után lereszelem és sokszoros mennyiségű kristálycukorral összekeverem. Hogy mennyi cukor kell hozzá, azt nem tudom dekára megmondani, de a citromhéj kb. 3-4-szerese. Ízesítésnél meg annyit teszek az ételbe, amennyit kóstolás után jónak látok.
Gratulálok az oldaladhoz,nagyon jó.Köszönöm a tippet.A citromokal én idáig mindig ugy jártam,hogy a nagybevásárlásnál mindig megvettem az egész honapra valot,de mire felhasználtam volna megfonnyadt vagy megromlott.Az meg még jobban tetszik,hogy a levét is rögtön tudom tartósítani.Így biztos nem megy többet kárba nálunk egy csepp citromlé sem.További sok sikert.
Köszönöm szépen a tippet/citromhéj -tartósításához/:)))