Egy kis változtatás, és még finomabb lett az amúgy is kedvenc rakott krumpli.
Sajtos rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
5 kemény + 1 nyes tojás
25 dkg debreceni
5 dl tejföl
20 dk trappista sajt + 5 dkg reszelve a tetejére
só, bors,majoránna, fokhagymapor (vagy 2 gerezd friss)
Ráma
zsemlemorzsa
A krumplit meghámozom, kockára vágom, és sós vízben megfőzöm, de csak annyira, hogy majd ne essen szét, amikor a többi hozzávalóval összekeverem.
A sajtot kockára, a debrecenit karikára vágom. A tejfölbe belekeverem a fűszereket, a nyers tojást, a sajtkockákat és a debrecenit. Ha a krumpli megfőtt, leszűröm és ezt is a többihez keverem.
Egy hőálló tálat margarinnal vastagon kikenek és megszórom zsemlemorzsával. A krumplis massza harmadát a tálba simítom, rászórom a kemény tojások felét, rá a krumpli másik harmadát, majd a tojásokat, végül a maradék krumplit. Tetejére reszelt sajtot szórok és 200 °C–os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: nem száraz és kicsit fűszeresebb, mint a hagyományos változat. Nem volt itthon füstölt sajt, különben azt tettem volna bele, de így is finom volt.
Én se nyersen szoktam beletenni, hanem héjában főzve, de így sótlan lesz. Még akkor is, ha sót teszek a főzővízbe. Most megtisztítva, kockára vágva, sós vízben főztem meg a krumplit, mivel így meg hajlamos a szétesésre, ezért nem főztem meg annyira, mint amennyire a krumplipüréhez. Így kellemes sós lesz.
Most alaposan megleptél ezzel az előfőzéssel! Ezek szerint eddig nyers krupliból csináltad a rakottat? Még sose hallottam ezt a készítési módot, mi mindig hajában főtt krumplit karikázunk fel hozzá.
Én se nyersen szoktam beletenni, hanem héjában főzve, de így sótlan lesz. Még akkor is, ha sót teszek a főzővízbe. Most megtisztítva, kockára vágva, sós vízben főztem meg a krumplit, mivel így meg hajlamos a szétesésre, ezért nem főztem meg annyira, mint amennyire a krumplipüréhez. Így kellemes sós lesz.