Ezt a rétest még nyáron, a barack- és a meggyszezon idején készítettem, de befőttből is jó.
Csokis-meggyes és barackos-túrós rétes
Hozzávalók:
1 cs. kész réteslap
Túrós töltelék:
25 dkg túró
3-4 kanál tejföl
1 cs. vaníliás pudingpor
ízlés szerint cukor vagy édesítő
csipet só
zsemlemorzsa
néhány szem sárgabarack (vagy befőtt)
Meggyes töltelék:
½ kg meggy (vagy magozott meggybefőtt)
5-6 mézes puszedli
10 dkg étcsokoládé
cukor ízlés szerint
A túrós töltelék hozzávalóit összemixelem. Ha nagyon nedves a túró kevesebb, ha száraz, több tejfölt teszek hozzá. A pudingportól krémesebb állagú lesz. A barackokat forró, majd hideg vízbe teszem és lehúzom a bőrét, de konzervet vagy őszibarackot is használhatunk hozzá, azzal is finom, bár a sárgabarack az igazi.
A meggyeshez a meggyet kimagozom, a puszedlit összemorzsolom, a csokit apróra vágom és ízlés szerint cukorral (ha befőttből készítem kevesebbel) összekeverem.
Egy rúdhoz 2-2 réteslapot használok. Egy sütőpapírra fektetem az alsó lapot, megkenem kevés olajjal és úgy fektetem rá a másikat. Azt is megkenem, majd a meggyes töltelék alá morzsolt puszedlit szórok és ráteszem a tölteléket, feltekerem a papír segítségével és sütőpapíros tepsibe fektetem. (Mások ezt vizes konyharuhával készítik, de ha elég gyorsan dolgozunk vele, és a nem használt lapokat visszarakjuk a csomagolóanyagába, nem szárad ki és nem kell a konyharuhát se mosni. Ha túl száraz a réteslap, akkor jól jöhet a vizes konyharuha.)
A túrótöltelék alá zsemlemorzsát hintek, rásimítom a túrókrémet, a közepére egy csíkban barackokat fektetek, a tetejére is kenek egy kis túrókrémet, majd feltekerem és ezt is a tepsibe teszem.
Mivel általában 6 lapos egy csomag réteslap, ezért a harmadik rúdba a maradék töltelékek kerülnek.
Nem is tudom melyiknek volt nagyobb sikere, túl gyorsan elfogyott.
Kedves Alíz ! ...Így ismeretlenül is köszönöm a puszedlis ötletét , nagypapa vagyok , és tavaly nyáron készítettem életemben először az Ön receptje alapján csokis meggyes rétest az unokáknak. Óriási veszekedés lett a kóstolgatás vége mondanom sem kell....azóta én vagyok a rétesfelelős......csináltam málnás - rizsest , csokis meggyest - rumaromával megbolondítva , banánosat , és az idén először valami fantasztikus aromájú őszibarackot kaptam....egy kis reszelt citrom - lime héjjal ízesítve....és persze az elmaradhatatlan pikáns ízért a mézeskalács fűszerkeveréket tettem felelőssé...tömítőnek pedig szintén puszedlit használtam csak vaniliás ízesítésűt......nem győzöm csinálni már két éve a nyári sütik koronázatlan királynője......még egyszer köszönöm az ötletét , receptjét ...Tisztelettel Dolgos Károly ( FB )
2010.07.26. 21:08
Aliz
Kexkapalo!
Köszönöm szépen.:) Egy kis marcipántól csak jobb lehet.:)
Kedves Alíz ! ...Így ismeretlenül is köszönöm a puszedlis ötletét , nagypapa vagyok , és tavaly nyáron készítettem életemben először az Ön receptje alapján csokis meggyes rétest az unokáknak. Óriási veszekedés lett a kóstolgatás vége mondanom sem kell....azóta én vagyok a rétesfelelős......csináltam málnás - rizsest , csokis meggyest - rumaromával megbolondítva , banánosat , és az idén először valami fantasztikus aromájú őszibarackot kaptam....egy kis reszelt citrom - lime héjjal ízesítve....és persze az elmaradhatatlan pikáns ízért a mézeskalács fűszerkeveréket tettem felelőssé...tömítőnek pedig szintén puszedlit használtam csak vaniliás ízesítésűt......nem győzöm csinálni már két éve a nyári sütik koronázatlan királynője......még egyszer köszönöm az ötletét , receptjét ...Tisztelettel Dolgos Károly ( FB )