Ezt a tortát a Madártej szelet néven ismert recept alapján készítettem. Próbáltam nyomozni egy kicsit, hogy kiderítsem a forrását, de nem igazán sikerült. A legkorábbi receptet juditkoller, 2007.02.25-én töltötte fel a Hoxára. Számtalan helyen találkoztam vele, de sehol senki nem hivatkozik a forrásra. A krém összetételében van némi eltérés. Van, aki csak vanília pudingot használt és zselatint, van, aki csak lisztes főzött krémet, és többen ezeknek különféle ötvözeteit. Én egy vegyes változattal próbálkoztam meg, de bármelyik megoldás jó lehet. Nálunk nagy sikert aratott. Mivel torta lett belőle, nem szelet, de mégsem az ország tortája, így egy kicsit más nevet adtam neki.
Madártejes torta
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
2 teáskanál sütőpor
A krémhez:
8 tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál liszt
8 dl tej
200-250 g porcukor
250 g margarin
Tetejére:
3 dl Hullala
vagy
3 dl tejszín +2 lap zselatin + 0,5 dl tej
60 g fehércsoki
A sütőport belekeverem a lisztbe. A tojások fehérjét felverem, közben hozzáadom a cukrot, ha már nagyon kemény, a lisztet lazán beleforgatom. Egy kerek (24 cm-es) tortaformát sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát. Előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm.
6 dl tejet felforrósítok a mikróban. Egy lábasba öntöm a maradék 2 dl tejet és alaposan elkeverem benne a tojások sárgáját, a vaníliás pudingport, és a lisztet. Felteszem a tűzre, hozzáöntöm a forró tejet és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Hagyom hűlni, de közben néha megkeverem. A puha margarint a porcukorral habosítom, majd a kihűlt tojáskrémet (nem baj, ha még egy kicsit langyos) apránként hozzáadom, miközben a géppel keverem. A megsült piskóta aljáról lehúzom a papírt, kettévágom, az alsó lapot egy nagyobb tálra teszem, visszateszem rá a tortaforma oldalát és ráöntöm a krém ¾ részét. Ráteszem a másik lapot és a tetejét is bekenem a krémmel Egy keveset hagyok az oldalára is. Beteszem a hűtőbe és jól lehűtöm.
A tortáról leveszem a tortakarimát, az oldalát is bekenem krémmel, a fehércsokit lereszelem, de az uborkaszeletelőn, így kicsit forgácsos lesz, nem nagyon apró és ezzel beszórom az oldalát.
A Hullalát felverem és 2 kanál segítségével nagyobb habgaluskákat szaggatok a torta tetejére, és kevés fehércsoki reszeléket szórok rá.
(Ha tejszínt használok, akkor a zselatint vízbe áztatom, majd kinyomkodom, fél dl tejbe teszem és a mikróban felmelegítem. Nem kell forralni, mert a zselatin gyorsan elolvad. A tejszínt felverem és beleforgatom a langyosra hűlt zselatint. Hagyom kicsit dermedni.)
Megjegyzés: úgy jártam, hogy nem volt itthon Hullala, csak dobozos tejszín, amit egyszerűen nem lehetett felverni keményre. Tettem bele zselatint, hagytam egy kicsit dermedni, és csak annyira sikerült felhabosítanom, hogy galuskákat tudtam szaggatni belőle, de a csillagcsöves díszítés szóba se jöhetett, pedig az volt az eredeti elképzelésem. Pont így lett érdekes, mert olyan lett, mint egy tál madártej. Legközelebb is így fogom díszíteni. Ha van Hullala, akkor nem kell bele zselatin.
En legeloszor egy ukran csaladnal ettem madartejes tortat, legalabb 30 eve. Onaluk nagyon ismert edesseg, desszertdobozokban is aruljak, de tul edes.
2017.03.26. 22:19
Tünde
Kedves Alîz!
A recepted tökèletes.A fèrjem szülinapjàra kèszîtettem el es az egesz csalad odàig volt èrte.Isteni finom.A receptet is elkertek ☺.Sűrűn lesz ez a torta a csaladba 😉
2014.12.07. 22:36
Handika
Kedves Aliz! Ez a recept szuper, ahogy az oldaladról több is, amiket már próbáltam. Jó hogy van ez az oldal.
Köszi!
2013.04.03. 09:13
Aliz
Kinguc!
Azt elhiszem, hogy még finomabb lett.:) Remélem ízleni fog az ünnepeltnek, boldog szülinapot kívánok.:)
Egy tipp a krémnél, a 2dl tej helyett, 2 dl Madártej ízű itallal kevertem ki a pudingot. Valami isteni lett. Kíváncsi vagyok összességében milyen lett a torta, ugyanis holnap kerül az ünnepelt birtokába :)
2013.04.01. 19:51
Aliz
Szia Kinguc!
Elvileg megtartja a fdormáját, de én inkább aznap szaggatnám rá, mivel könyebb hűteni a tortát. Hab nélkül folpackkal be tudod takarni, így a hűtőben nem kap valamilyen más illatot. Kb 5 perc felverni a Hulalát, és egy kanálla rászaggatni a tetejére.
Szeretném megcsinálni ezt a tortát születésnapra, de egy nappal előtte készíteném el(idő hiány miatt). Ha Hulalából szaggatom ki a habgaluskát, az másnapra is megtartja a formáját vagy inkább aznap tegyem rá, mikor a fogyasztásra kerül a sor?
Sziasztok ! Én ma eredetileg madártej szeletet akartam csinálni,gondoltam kereket tortaformába,de a 8 tojásos piskóta úgy feljött,hogy torta lett belőle.
2012.12.06. 14:49
Aliz
Kedves Bella!
Csak most olvastam el a kérdésedet, így nem tudom, hogy még időben érkezik-e a válasz. Ha aggodsz a krém miatt, akkor tehetsz bele egy kis zselatint. Kevés vízzel egy evőkanál zselatint keverj össze, majd a mikróban 15-20 másodperc alatt olvaszd meg, és a tűzről levett pudinggos krémhez keverd hozzá. Szerintem e-nélül sem lesz folyós, de ha megnyugtat, akkor nem fog ártani neki, és garantáltan kemény lesz a krém, ha jól lehűlt. Ha a habot hullalából készíted, akkor elvileg megtartja a gyertyák, de akkor inkább csak simítsd a tejszínhabot a tetejére vékonyabban, majd rakd körbe a gyertyával, és a közepére, a gyertyakörön belülre tegyél \\\\\\\\\\\\\\\"habgaluskákat\\\\\\\\\\\\\\\". Sok sikert hozzá, és boldog szülinapot a barátodnak!
Én holnap tervezem megvalósítani a tortát, mivel barátom most hétvégén ünnepli a 20. szülinapját, és csak reménykedem benne, hogy sikerülni fog. Kicsit én is aggódom a krém miatt, remélem nem fog folyni, mert vicces lenne ha az egész család egy kanállal próbálná kivadászni a tortát a formából. Még azt szeretném megkérdezni, hogy vajon a galuskák képesek megtartani a gyertyákat? (ha jól tudom számos gyertya lesz) ha esetleg nem, akkor hogyan lehetne ezt megoldani?
Elkészítettem én is ezt a finom tortát, fiam szülinapjára. Féltem tőle, mert bonyolultnak tűnt, de ahogy elkezdtem, rájöttem, hogy igen egyszerű ha a leírást követem. Habzsákkal díszítettem, közepére halmoztam habgombócokat, tortadarát szórtam rá. Szóval isteni lett. Kisebbik lányom, aki nem szereti az édeset (szóval ez nagy ritkaság), Ő evett a legtöbbet belőle. Köszönet a receptért.
2012.11.03. 08:58
Orsi
Szia!
A tejszínt is fel tudod verni keményre, ha 24 órán át 0-5 fok között tartod. Persze a Hulala valószínűleg keményebb, hiszen az növényi zsír és állományjavító nagyrészt.
2012.10.25. 11:46
Aliz
Kedves Judit 2.!
Nagyon örülök, hogy jól sikerülnek az ételek, és nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat. További sikeres sütés-főzést kívánok!:)
Üdv. Aliz
2012.10.22. 17:24
Judit 2.
Kedves Alíz!
Ezt a tortát hosszú előzmények és keresgélés után készítettem el szombaton a lányom szülinapi gyerekpartyjára. Olyan tortát kerestem a neten, amit minden gyerek szerethet és még mutatatós is. Nálad meg is találtam (mellesleg egy évvel ezelőtti tortáját is itt találtam : Valentin napi puncstorta), így hát úgy gondoltam most már illene ide írnom Neked! Hozzáteszem sok oldalról készítettem már sütit, tortát, főételt, rendszeresen "használom" az internetes oldalakat, de még soha senkinek nem írtam! Visszatérve a szombati partyhoz, olyan finom lett a torta, hogy nekünk (apa, anya) nem is jutott több, mint összesen egy szelet. Így hát ma, megint kellett készítenem még egyet a családnak is! :) Amúgy mindenből annyit és úgy használtam fel, ahogy írtad (ezt is szeretem az oldaladban) és a piskóta és a krém is olyan lett, amilyennek lennie kell. NAGYON FINOM!
Amit megjegyeznék egy előttem szólóhoz, hogy talán azért folyt a krém nála, mert meleg lehetett a pudingos krém, mikor a vajas porcukrot hozzárakta....akkor biztos, hogy soha nem fog "megdermedni", hanem folyni fog!
Ui: Most hűlt ki a krém, úgy hogy megyek... :)
Üdv, Judit
2012.10.03. 16:12
Aliz
Kedves Judit!
Az enyém nem folyt. Talán nem voltak elég nagyok a tojások, talán púposabban kellene mérni a lisztet. A főzött résznek jó sűrűnek kell lenni! A 8 dl tejhez a 8 tojássárgája, a csomag van. puding + a liszt pont jó arány. Ha nagyon biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor egy evőkanálnyi zselatint pici vizben elkeverve, és mikróban egy kicsit felmelegítve, a forró tojásos-pudingos részhez keverhetsz, akkor biztos megdermed, de e nélkül is sikerülni kellene.:)
Tegnap én is elkésztettem ezt a tortát. Tényleg mennyei az íze, viszont nem tudom, hogy mit ronthattam el,mert a krém 8 órai hűtőben állás után is folyt. Mindent a leírás szerint csináltam. Szeretném máskor is elkészteni,mert nagy sikert aratott, csak jobb lenne, ha akkor nem kanállal kéne kienni a tortaformából :-). Szerintetek mi lehet a baj?
2012.09.07. 11:42
Aliz
Kedves Adrienn!
Mivel a 24 cm-es kerek tortaforma területe 452 ncm, az A/4-es téglalapé pedig 630 nm, a különbség 178 ncm, illetve egy kicsivel több, mert jobban mutat a kép, ha még van legalább 1 cm-es keret (pl nyomózsákból kinyomott krémmel díszítve. E szerint kb, másfélszeres mennyiséget kellene készíteni.:)
2012.09.06. 16:16
Adrienn
Kedves Aliz!
Ha téglalap formában szeretném elkészíteni a tortát (A4-es tortafotó kerül a tetejére), akkor a hozzávalók mennyiségét meg kell-e növelnem? Válaszod előre is köszönöm!
2012.07.25. 10:15
Aliz
Kedves Ági!
Minden cukros étel elkészíthető édesítővel is. Akár xylittel, akár más, cukorbetegeknek ajánlott édesítővel. Remélem jól sikerült.:)
2012.07.21. 08:15
Ági
Kedves Alíz!
Anyósom kedvence a madártej.Hétvégén, a születésnapján ezzel a tortával szeretném meglepni! Gondolom, édesítőszerrel is megoldható, mert Ő sajnos cukorbeteg. Nagyon köszönöm a receptet! Minden jót!
2012.03.04. 21:40
Aliz
Erika!
Biztos nem rontja el, de elveszíti azt a jellegét, amitől madártejes torta.:)
Szia! Nálam most készül a torta, nagyon szépen köszönöm a receptet!Szeretném kérdezni, hogy ha a tetejére csoki hejett erdei gyümölcsöt szórok, nem rontja-e el?
2011.05.24. 12:46
Aliz
Kedves Ribizli!
Örülök, hogy jól sikerült, és azt is, hogy megírtad. Hátha másnak is szimpatikusabb ez a megoldás.:)
Ígértem, hogy beszámolok az eredményről: Nagy sikeres volt a tortának! Járható ez az út is, ha valaki nem szereti a tejszínhabot, hogy a felvert tojásfehérjét (én 3-ból készítetem el) megmikrózzuk (kb.1,5 perc, de lehet látni, hogy mikor jó)) és utánna galuskákat szaggatunk a torta tejére úgy, mint ahogy a madárejre is rátesszük a kifőtt tojásfehérjét. Szépen megmarad a torta tetején, nem áztatja el.
Én úgy gondolom, hogy ezzel a módszerrel a torta madártejes jelleget kap, míg a Hullalával készített torta torás-tortásabb jellegű lesz. Csak ízlés kérdése csupán!
(Készült kép is a tortáról, csak valamiért elbénáskodom és nem tudom sehogyan se beszúrni ide.)
ÁÁÁ, köszönöm! El is felejtettem, hogy így is készülhet a madártejre a hab! Nekem valahogy ezen a tortán a Hullala nem nagyon jött be - más sütiben igen - mert a madártejes süti annyira finom és a "tejszín" elnyomta, de ez ízlés kérdése. Ezért gondolkoztam más megoldáson. De szerintem, ahogy javasoltad úgy jó lesz! Köszönöm!
2011.05.19. 14:51
Aliz
Ribizli!
Köszönöm szépen az elismerést.:)
Nem tudom miért nem akarod Hulalával készíteni, mert azzal a legegyszerűbb, de ha tojásfehérje habot készítenél inkább, akkor ne tejben főzd, hanem úgy, ahogy én készítem a Madártejet, a habot mikróban. Nem tudom mennyi ideig őrzi meg az állagát, mert még nem fordult elő, hogy madártejből másnapra is maradt volna, de olyangyorsan készül így, hogy akár a tálalás előtt nem sokkal is elkészíthető. A tojások fehérjét csak fel kell verni cukorral, majd egy lapos tányérra galuskákat kell szaggatni és a mikróban kb. 1 percig főzni, aztán ha kihűlt, mehet a tortára. Ez az egész max 10 perc a hüléssel együtt. Azért nem árt előtte kipróbálni egy tojással, mert nem minden mikró egyforma. Nem jó, ha túlfő. Inkább még 10 másodpercre vissza kell tenni, ha nem főtt meg eléggé.:)
Férjemnek szeretném a szülinapjára ezt a tortát elkészíteni és azon dilemmázom - és gondoltam, mint szakérőt megkérdezlek, mert minden elismerésem a Tiéd :) -, hogy szerinted a Hullala helyett megprópáljam-e a rendes madártejhez, hagyományosan tejben kifőzőtt tojásfehérjével díszíteni a torta tetejét? A dilemmám oka az, hogy nem áztatja-e el a tortát, illetve, hogy másnapra ugyanolyan szép marad-e, mint a Hullala habgaluskák?
Elkészítettem anyák napjára és óriási sikere volt, anyukám azt mondta, hogy az augusztusi szülinapjára is ilyen tortát kér !
Csináltam már tepsiben is madártej-szeletet, de valahogy tortaformában még finomabb !
Ha nem baj küldök képeket !
Köszönet a receptért és minden jót kívánok: Erika
2011.02.24. 16:21
Semyramys
Sziasztok!
Elkészítettem és mindenkinek ízlett. Változtattam rajta néhány dolgot. A krémbe csak 10 dkg margarint tettem. A 25 dkg szerintem rengeteg ennyibe. A másik, hogy liszt helyett még +1 cs. pudingpor került.
2011.02.16. 15:56
Semyramys
Szia!
Köszönöm a választ. Akkor inkább azt használom majd, mert szombaton lesz egy pici baba is a névnapon és tejterméketmég nem evett.
2011.02.15. 22:23
Aliz
Semyramys!
Csak annyira, mint amennyire vaj a Ráma margarin.:) A tejszín tejből van a Hulala növényi zsiradékból, meg egyéb adalékokból, de nem tejből. Praktikus, mert aki tejérzékeny az is eheti, meg olyan tulajdonságai vannak, hogy a hab stabil, nem esik össze, ezért használják előszeretettel a cukrászok is. Könnyű felverni, ami némelyik tejszínről nem mondható el. Ha nem önmagában fogyasztjuk, akkor nem nagyon érezni a különbséget, mint pl. ennél a tortakrémnél.:)
2011.02.15. 16:11
Semyramys
Szia!
A Hullala is tejszín vagy nem? Ezt az egyet nem értem benne. Hálás volnék egy válaszért.
2010.07.29. 17:39
Aliz
Margo!
Köszönöm szépen.:)
2010.07.29. 07:43
skmargo
Nagyon jól néz ki a tortád!! Köszönöm a receptet.
2010.06.27. 22:52
Aliz
Ankhinoe!
Köszönöm szépen a visszajelzést, és örülök hogy siekerd volt vele.:)
Gratulálok a tortádhoz, nagyon mutatós és biztos finom is volt.:)
A látvány hatására és mert nálunk nagy kedvenc a madártej, elkészítettem a recepted alapján a papa születésnapjára ezt a tortát.Nagy sikert arattam vele.Én nem ettem belőle, de nagyon ízlett mindenkinek.:)
Köszönjük szépen!
2010.03.03. 11:41
Aliz
Skeeper!
Ha kihagyod a reszelt fehércsokit a széléről, helyette pl. babapiskótamorzsát vagy szeletelt mandulát használsz, akkor tökéletes. Nagyon finom. Nálunk hatalmas sikere volt.:)
Aliz, saját véleményed szerint milyen ez a torta: 7végére kell csinálnom valami szupi finomat, amiben nem lehet semmilyen csokis cucc? Ez szerinted ultra jó lesz?
:-)
???
Skeepy
2010.02.22. 16:35
Aliz
Inci!
Köszönöm szépen az ötletet, biztos jól is mutat középen a barna csíkkal.:).
2010.02.21. 21:49
Inci
Kedves Aliz!
Már én is csináltam madártejes tortát,annyi változtatással,hogy egy 4 tojásos kakaós piskótát tettem a közepére.Nagyon finom,próbáld ki egyszer.Tetszik az oldalad,gyakran látogatok ide.Csak így tovább!!!
Ki mondta, hogy nem gömbölyödik a család?:( Már félek attól, hogy mi lesz az oldallal, ha egyszer úgy istenigazából rászánjuk magunkat a fogyókúrára..) Már így is sokszor csak fél adagokat sütök.
2010.02.21. 08:03
jókaja
Gratulálok a jubíleumi finomsághoz!
Mennyit kergeted a háztömb körül a Családot, hogy ennyi ellenállhatatlan kaja mellett ne gömbölyödjenek?
Minden ilyet szeretek, amiben ilyen a krém és a tészta aránya. Nyitva az ablakom, küldheted fénypostával :-)
2010.02.21. 07:54
Dati
Kedves Alíz! Gratulálok a tortához! A krémbe pudingot nem teszek, de a menete és a többi stimmel. De sosem jutott volna eszembe a tejszínhabot "rágaluskázni", (mivel ha könyvet olvasok nagyon vizuális vagyok, ott élek benne, viszont ilyen kreatív dolgokban amit nem látok, az nincs - sajnos). Az ötletet "ellopom":) Mégegyszer fogadd elismerésemet!!!