| Sajtos ropogós
Hozzávalók:
A tésztához:
175 ml tej
375 g búzaliszt
1 tasak száraz élesztő
1 teáskanál cukor
1 közepes tojás
1 tojásfehérje
2 teáskanál só
bors
Ezenkívül:
100 g lágy vaj Vagy margarin
1 tojássárgája
1 evőkanál tej vagy tejszín
reszelt sajt, szezámmag, tökmag, pirospaprika, stb.
A tésztához a lisztet összekeverem a szárított élesztővel, hozzáadom a tejet és a többi hozzávalót. A dagasztóspirállal először alacsonyabb, majd a legmagasabb fordulaton sima tésztává dagasztom.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 30x40 cm-es lappá nyújtom. A vajat a mikróban megolvasztom, és a lapot bekenem vele. A tésztát a hosszabbik tengelye mentén összehajtom. Újra bekenem, és újra összehajtom. Újra kinyújtom, és újra bekenem, majd megismétlem a hajtogatást. Ezután fél cm vastagra nyújtom, és a tetejét bekenem a tejjel elkevert tojássárgájával. Felére reszelt sajtot szórok, annak a felére pirospaprikát is, a negyedére szezámmagot, a másik negyedre meg tökmagot. (Ha a tökmagot egy száraz serpenyőben egy kicsit megpirítom, még finomabb lesz). Egy pizzavágóval feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 15 percig pihentetem. Közben a sütőt előmelegítem 200 °C-ra, majd kb. 15 percig sütöm.
Megjegyzés: mire kihűl a süti kissé ropogós lesz.
Forrás: Dr. Oetker recept-hírlevél
| |