| Kelbimbógombóc leves
Hozzávalók:
0,5 kg kelbimbó
3 leveskocka
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
ételízesítő
1 tojás
só, bors, őrölt kömény
2-3 ek olaj
2-3 ek. liszt
pirospaprika
zsemlemorzsa
A kelbimbót megtisztítom, vagyis leszedem a nem szép külső leveleit, meg levágom a tövének az elszíneződött részét, a nagyobbakat negyedekre vágom, majd felteszem másfél l vízbe főni, amihez hozzáadom a leveskockákat, a darabokra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát, és az ételízesítőt.
Ha megpuhult a kelbimbó kiszűröm a levesből és jól ki is nyomkodom belőle a nedvességet. Egy tojást, sót, őrölt borsot, őrölt köménymagot és annyi zsemlemorzsát keverek hozzá, hogy gombócokat tudjak formálni belőle.
Az olajból és a lisztből rántást készítek, lehúzom a tűzről, kevés pirospaprikával elkeverem, hagyom 1-2 percig hűlni, majd hideg vízzel csomómentesre keverem, a levesből is adok hozzá egy merőkanálnyit, majd a levesbe öntöm. Belerakosgatom a gombócokat is, és megfőzöm.
Megjegyzés: amikor hasonló gombócokat főzök (pl. burgonyagombóc) levesbe, akkor először mindig beledobok 1 próbadarabot és megnézem, hogy egyben marad-e. Sokkal kellemetlenebb, mind belerakom és kiderül, hogy szétesik.(Ha szétesik, akkor még teszek hozzá 1 tojást, zsemlemorzsát, lisztet, vagy ami kell hozzá.)
Ezt az étel kelkáposztából is ugyanilyen jó. Ha valaki igényli, lehet hozzá tejfölt is kínálni.
| |