Ez a süti eredetileg egy egyszerűDiós csokoládészeletnek készült, de dupla adagból. Ennek az a lényege, hogy nem szabad túlsütni, mert akkor kicsit száraz lesz. Így jártam vele én is, de hogy korrigáljam a hibát, készítettem hozzá egy krémet abból, ami volt itthon. Találtam Hulalát, tubusos sűrített tejet, meg egy kis csomag Milky Way csokit (4-5 db).
Tejút szelet
Hozzávalók:
24 dkg Ráma margarin
24 dkg cukor
20 dkg csokoládé
8 tojásfehérje
24 dkg darált dió
12 dkg liszt
A csokoládét a mikróban megolvasztom, habosra keverem a puha margarinnal és a cukorral. A tojásfehérjéből habot verek és felváltva a liszttel meg a darált dióval óvatosan a csokis masszához keverem.
Egy kis tepsit (30 x 22 cm) kibélelek sütőpapírral, belesimítom a masszát és 200 °C-os sütőben megsütöm.
Krémhez:
3 dl Hulala (vagy tejszín)
1 tubus sűrített tej
1 csomag vaníliás cukor
4-5 db Miky Way csoki
Tetejére:
10 dkg tejcsoki
1 ek olaj
3-4 dkg fehércsoki
A Hulalát felverem. Amikor már kezd jó lenni, hozzáadom a sűrített tejet és a vaníliás cukrot. A csokit szétnyomkodom kisebb darabokra és óvatosan belekeverem a habba. Ha tejszínnel készül, mindenképpen kell bele zselatin, hogy szeletelhető legyen.
Ha a tészta kihűl, óvatosan kettévágom vízszintesen, és megtöltöm a krémmel.
1 evőkanál olajjal együtt megolvasztom a csokit a mikróban. A sütemény tetejére simítom. A fehércsokit egy nylonzacskó sarkába teszem, és így rakom be a mikróba, először csak fél percre, ha nem olvad eléggé, még fél percre. Kivágom a zacskó sarkát és ennél kreatívabb mintákat folyatok rá (már nagyon későre járt, kicsit összecsaptam).
Megjegyzés: nagyon finom volt így együtt a diós, csokis tésztával, de kakaós piskótával sem lehet rossz.
kedves Aliz a tejut szeletet kipróbáltam, sajnos a családom nemvolt elragadtatva ,pedig anyagában minden benne van,a tészta nagyon törik , a végére mint egy puzle ugy nézett ki.olvastam hogy másnak ajánlottad a tészta függöleges vágását,hát nem valami jó ötlet,anyagilag nem egy kiadós süti,azért köszi hogy megosztod a probálkozásodat másokkal, mi is ebből tanulunk.
2010.05.01. 21:11
Aliz
Kedves Skeeepr!
A túrósodás tipikus leírása a túlmelegített csokinak. Le is írtam, hogy először csak fél percre teszem be a mikróba. Ha nem olvad, még fél percre, addig, amíg lágy lesz a csoki. ( Mivel nem egyforma teljesítményűek a mikrók, ezért nem mindegyikben azonos idő kell az olvadáshoz). Nem a mikróban kell teljesen felolvasztani, csak addig, míg lágy lesz. Ha már félig megolvadt, de még a csoki zöme darabos, kiskanállal elkezdem kevergetni, így egyenletesen szép folyós lesz. Attól is függ ez az idő, hogy miben olvasztjuk. Üvegben lassabb, porcelánban, bögrében (főleg, ha olyan rossz a minősége, hogy maga a bögre is melegszik, amikor a fülét is alig lehet megfogni), akkor már magától az edénytől is továbbolvad. Nem árt neki, ha egy evőkanálnyi olajat is teszel hozzá (10 dkg-hoz), mert könnyebb szeletelni, nem lesz annyira törékeny a csoki a süti tetején. A mikró tökéletes a csokiolvasztásra, de ezeket a szabályokat be kell tartani. A csokival bevont sütemény szeletelése akkor a legkönnyebb, ha már megszilárdult, de még nem keményedett meg. Hűtőből kivéve törik.:)
A tetejére a csokit hogy csinálod. Én már többször próbáltam mikróban olvasztani csokit, de valahogy mindig egy sűrű kenhetetlen, "túrós "állagú valamit kaptam.
Nem értem, miért???
2010.04.19. 16:04
Aliz
Tünde!
Ez nem egy magas süti. Lehet, hogy célszerűbb lenne egy kicsit nagyobb tepsiben sütni és nem vízszintesen, hanem függőlegesen kettévágni a tésztát, így az alsó lapra sütőpapírral együt rá lehet boritani a krém tetejére a tészta másik felét, és lehúzni róla a papírt.:)
Kipróbáltam a tejút szelet receptjét , de kifogott rajtam .A tésztám sem lett túlságosan magas ,nehezen tudtam ketté vágni ,s nagyon töredezett ,szerintem a vékony tészta végett.D e meglepő módon az ize nagyon jól sikerült . További sikeres sütögetést kivánok ,s várom receptjeidet .Köszönet érte.Tünde
2010.04.12. 14:59
Aliz
Kedves Erzsóka!
Azért töredezett össze, mert Te jól csináltad, nem szárítottad ki, mint én. Ezért aztán biztos finom, puha lett.:) Nem mindig az esztétikum számít, én az ízt többre becsülöm. Milyen szépek a cukrászdai sütik, és némelyik milyen rossz is.:)
A krémfelhasználási ötlet nagyon jó.:)
2010.04.11. 21:41
erzsoka erdelybol
Kedves Aliz.Megsutottem en is,de a tesztalap egy kicsit osszetort.Latvanyra nem volt valami szep,de izre kituno.Viszont krem maradt meg(mert tobb suritett tejet tettem bele),a babapiskotat rumos kaveban martottam es leraktam(mint a tiramisut).Egy ejszakara hutoben hagytam,finom lett.
kedves Aliz a tejut szeletet kipróbáltam, sajnos a családom nemvolt elragadtatva ,pedig anyagában minden benne van,a tészta nagyon törik , a végére mint egy puzle ugy nézett ki.olvastam hogy másnak ajánlottad a tészta függöleges vágását,hát nem valami jó ötlet,anyagilag nem egy kiadós süti,azért köszi hogy megosztod a probálkozásodat másokkal, mi is ebből tanulunk.