A tejet felforralom 3 evőkanál cukorral, pici sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Beleteszek 1 csomag zacskós rizst és puhára főzöm, majd kihűtöm. Ha kihűlt, formázható lesz. Akkora gombócokat készítek, hogy a közepes eperszemeket szépen beborítsa. Vizes kézzel lehet a legjobban formázni a gombócokat. Meghempergetem darált dióban, majd a hűtőben tartom a sütésig. Akkor jó, ha van ideje jól lehűlni. A maradék epret összeturmixolom 1-2 evőkanál cukorral, majd a vaníliás cukorral összeforralom.
A gombócokat bő, forró olajban megsütöm és az eperöntettel tálalom.
Megjegyzés: azért kell magasabb hőmérsékletű olajban sütni, mert alacsonyabb hőmérsékleten a hosszabb sütési idő miatt a rizsszemek könnyen megkeményednek. Más gyümölcsöt is tehetünk a közepébe.
(Én nem nagyon szeretem a zacskós rizst, ezért gömbölyű rizsből készítettem a tejberizst a szokásos módszerrel. Először egy dl kevés vízben addig főztem a rizst, míg a vizet beszívta, majd hozzáöntöttem a 4 dl tejet az ízesítőkkel és készre főztem.)
Szilvi!
Szerintem kókuszreszelékkel is finom lehet.:)